Nagyvilág

Fidel Castro megerősítette, hogy lemond

Fidel Castro megerősítette a hivatalos kubai sajtó által ismertetett egyik cikkben, hogy lemond a Kubai Kommunista Párt első titkári posztjáról.

A 84 éves veterán kubai politikus – aki kilép a párt központi bizottságából – a Cubadebate.cu című honlapon megjelent dokumentumban megindokolta, hogy miért nem volt jelen az új központi bizottságban, amelyet nem sokkal korábban – hétfőn – választottak meg. “Raúl tudta, hogy nem fogadok el semmilyen tisztséget a pártban” – írta öccsére utalva.

Raúl így Fidel örökébe lépett a párt élén. Castro a párt megalapítása, 1965 óta volt annak első titkára.

Döntő szakaszába érkezett hétfőn a Kubai Kommunista Párt VI. kongresszusa: a 997 küldött elfogadta a tanácskozás elé terjesztett gazdasági reformtervezet-csomagot.A kongresszus elé 311 javaslat került, amelyeket szakbizottságokban vitattak meg. Az intézkedések lényege, hogy teret engednek a magánszektornak, kiszélesítik az állami vállalatok önállóságát, az agrár-élelmiszeripari szektorban pedig alapos reformot hajtanak végre.

A cél az, hogy búcsút intsenek a szovjet mintájú túlcentralizált gazdaságpolitikának, és áttérjenek egy olyan irányvonalra, amely lehetővé teszi a piacgazdaság szabályainak bizonyos mértékű érvényesülését is a “szocializmus vívmányinak” a megőrzése mellett.

A pártkongresszusra még egy fontos feladat, a tisztújítás vár. Elemzők biztosra veszik, hogy az első titkári posztot Raúl Castro kapja meg, aki ezzel hivatalosan is bátyja, Fidel örökébe lép a párt élén. A jelenleg 84 éves Fidel Castro a párt megalapítása, 1965 óta a párt első titkára. A várományos, Raúl június 3-án tölti be nyolcvanadik életévét.

Megfigyelők szerint a nagy kérdés az, hogy kit választanak másodtitkárnak, vagyis a párt és következésképpen az ország második számú vezetőjének. A várakozások szerint ezt a fontos megbízatást a fiatal politikai nemzedék egyik képviselőjére bízzák.

AJÁNLOTT LINKEK:

Raúl Castro reformokat akar (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik