Külföld

Barroso még nem látta az alkotmányt

admin
admin

2011. 04. 19. 13:14

Továbbra is arra számít José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, hogy a hétfőn elfogadott magyar alkotmány összhangban van az Európai Unió alapértékeivel - jelentette ki az Ukrajnában tartózkodó elnök szóvivője kedden Brüsszelben.

A brüsszeli bizottság még nem kapta meg a végleges szöveget, amelyet még Schmitt Pál köztársasági elnöknek is alá kell írnia – mondta Pia Ahrenkilde Hansen.

Az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján beszélve a szóvivő emlékeztetett arra, hogy Barroso a hónap elején, az Európai Parlament plenáris ülésén nyilatkozva egyértelművé tette azt is: az alkotmányozás folyamatának kidolgozása és az alaptörvény tartalmának összeállítása a tagországok illetékessége, összhangban a nemzeti szabályozással, a nemzetközi joggal és az uniós joganyaggal.

A bizottság ezzel együtt figyelemmel követi az alkotmány elfogadásával kapcsolatos fejleményeket – tette hozzá.

Az EP-ben elmondott, említett felszólalásában a bizottsági elnök leszögezte, hogy minden EU-tagország számára
kötelezettség a közös uniós értékek tiszteletben tartása. Hozzáfűzte, hogy az unióban nem is látott még olyan alkotmányt, amelynél nem ez lett volna a helyzet.

“Számomra ez olyan téma, amelyről nem is kellene beszélni” – fogalmazott akkor az elnök.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője hétfőn felszólította az Európai Bizottságot, hogy tanulmányozza át az alkotmány szövegét az uniós értékek szempontjából.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.