Nagyvilág

Alkotmány: sokkolta a kormányt a német kritika

Meglepte a magyar diplomáciát, hogy Werner Hoyer aggodalmának adott hangot az új alkotmánnyal kapcsolatban.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bármely más országból – akár Németországból is – beavatkozzanak a magyar alkotmányozási folyamatba – reagált a miniszterelnök szóvivője a német külügyi államminiszter hétfői nyilatkozatára. Szijjártó Péter az MTI-nek azt mondta: egy ilyen “beavatkozási kísérlet” ellentétes Németország és Magyarország szövetségesi kapcsolatával, valamint az államközi érintkezések szokásaival.

A szóvivő hozzátette, “Magyarországnak évtizedeken keresztül el kellett tűrnie, hogy más fővárosból akarták megmondani, mit tegyünk, illetve tehetünk, vagy hogy mi legyen a magyar alkotmányban. Ez az időszak véget ért”.

Németh Zsolt parlamenti államtitkár kedden közleményben tudatta, hogy a Külügyminisztérium megdöbbenéssel vette tudomásul a német államminiszter által közzétett közleményt.

A német külügyminiszter honlapján megjelent szövegben a többi között az áll, hogy a “médiatörvények az alapjogok olyan értelmezéséről tanúskodnak, ami – a végrehajtott módosítások ellenére – csak nehezen összeegyeztethetők az Európai Unió értékeivel. A médiatörvényekkel összefüggésben felmerült aggodalmaink a hétfőn elfogadott alkotmánnyal – és annak létrejöttével – erősödtek és nem gyengültek”.

“A Hoyer államminiszter által tett észrevételek alapvetően magyar belpolitikai folyamatokat értékelnek. A Külügyminisztérium számára a nyilatkozat azért is érthetetlen és elfogadhatatlan, mert az alkotmányozás folyamatáról a német külügyi vezetés, köztük Hoyer államminiszter is, több alkalommal is részletes tájékoztatást kapott” – fogalmaz a magyar politikus.

AJÁNLOTT LINKEK:

Ultrakonzervatív magyar alkotmányról ír a nyugati sajtó (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik