Nagyvilág

Menekültek miatt feszült az olasz-francia kapcsolat

Elítélte az olasz sajtó hétfőn, hogy Franciaország leállította a vasúti forgalmat az olasz Ventimiglia határállomáson át a Cote d'Azur felé.

A La Repubblica című baloldali lap “párizsi pofonról” ír. “Bevándorlás: Párizs pofont ad Rómának azzal, hogy hosszú órákra leállítja a vasúti forgalmat Ventimiglián keresztül Franciaország felé” – olvasható az újság első oldalán.

A lap “A két populizmus” című szerkesztőségi cikke a két ország közötti feszültségről szól. “Hetek óta két populizmus néz szembe egymással Európában, nem túl épületes látványt nyújtva. Azt mondanám, siralmasat. A jelző nem túlzottan erős, mert a vita középpontjában azok a gazdasági vagy politikai menekültek állnak – a különbséget gyakran elmossa az emberi dráma -, akik naponta érkeznek partjainkhoz, miután sok esetben látták a Földközi-tengerbe fulladni gyermekeiket, szüleiket vagy barátaikat ” – írja a szerző.

“A populizmus növekvő hulláma hasonlóvá teszi egymáshoz Olaszországot és Franciaországot, ugyanakkor keményíti szembenállásukat is. Rómában a kormány egy idegengyűlölő párttól függ (az Északi Ligától), amelyre feltétlen szüksége van a parlamenti többséghez, ráadásul e párt vezetője a belügyminiszter – folytatja a cikkíró, Bernardo Valli. – Párizsban pedig egy évvel az elnökválasztás előtt Nicolas Sarkozy a legrosszabb felmérési eredményekkel szembesül (…) és azzal igyekszik begyűjteni a szélsőjobb voksait, hogy – a posztja engedte határok között – a bevándorlókkal szembeni ellenérzéseit hangoztatja.”

A vezető olasz napilap, a Corriere della Sera elsőoldalas címe szerint “Franciaország megállítja a vonatokat Olaszország felől“, a cikk témája szintén “Róma és Párizs újabb párbaja a bevándorlók ügyében”. A La Stampa, a Fiat-konszern újsága is első oldalán írja: “Feszültség a határon, Párizs leállítja a vonatokat”.

Olaszország az Európai Unió számos országának tiltakozása ellenére a múlt héten megkezdte határozott időre szóló vízumok kiosztását mintegy tízezer tunéziai menekültnek, amelyekkel az érintettek a schengeni övezetbe utazhatnak. A francia hatóságok azonban jelezték, hogy csak abban az esetben engedélyezik a tunéziaiak belépését Franciaországba, ha azok igazolni tudják, hogy van megélhetési forrásuk az országban.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bevéndorlók miatt vitázik az olasz kormánykoalíció (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik