Nagyvilág

Medvegyev drogtesztet visz az iskolákba

Dmitrij Medvegyev orosz államfő a drogtesztek iskolai - esetleg egyetemi - bevezetését, valamint a kábítószer-függők számára átfogó gyógyító és rehabilitálási rendszer kiépítését javasolta hétfőn Irkutszban egy tanácskozáson.

Oroszországban jelenleg 2-2,5 millióra becsülik a drogfüggők számát, és a legtöbb függő a fiatal korosztályokhoz tartozik. A bűncselekmények 30 év alatti elkövetői közül tavaly 53 százalék állt kapcsolatban az illegális kábítószer-forgalommal, a drogfogyasztás a gazdaságban évi mintegy ezermilliárd rubelnyi, avagy a GDP több mint 2 százalékának megfelelő kárt okoz.

Felvetette továbbá, hogy az egyetemistákat is ellenőrizzék, s hogy a kábítószerek interneten történő népszerűsítését minősítsék bűnténynek. Úgy vélekedett, nem okozhat problémát, ha a munkáltató megköveteli a munkavállalótól a kábítószerekről való lemondást.

Az elnök szerint a tévéknek is részt kell venni a kábítószer-ellenes felvilágosításban. A helyi drogellenes civil szervezetek képviselőivel találkozva Medvegyev kijelentette: a kábítószerezés a kilencvenes években terjedt el nagyobb mértékben, s akkor tabuvá vált a téma a tömegtájékoztatásban, de ezt a tabut meg kell törni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik