Nagyvilág

Fukushima: elégedetlenek a japánok

A japán társadalom elégedetlen a megsérült Fukushima-1-es atomerőművet üzemeltető cég azon tervével, amelyet a radioaktív sugárzási szint csökkentésére és a kárfelszámolásra készítettek és jelentettek be vasárnap.

A TEPCO vezetője közölte: valószínűleg körülbelül három hónap múlva lesznek képesek csökkenni a radioaktív sugárzás szintjét az erőmű környékén. Hat hónapon belül jelentősen csökkentik a sugárzási szintet, majd később befedik a megrongálódott reaktorépületeket, elszállítják a nukleáris fűtőelemeket, kilenc hónapon belül pedig úrrá lesznek a válságon.

Kaieda Banri kereskedelmi miniszter szerint legkorábban hat hónap múlva indulhat el a lakosok visszatelepülése, de kilenc hónapon belül már biztosan megkezdődhet a visszaköltözés.
Több japán napilapban jelent meg hétfőn közvélemény-kutatási eredmény a tervvel kapcsolatban. Ezek általában arról tanúskodnak, hogy a társadalom több mint kétharmada nincs megelégedve azzal, ahogy a kormány kezeli a helyzetet.

A Mainicsi című napilap “Semmilyen konkrétum” címmel tudósított a tervről, a Nihon Keizai pénzügyi lap pedig azt írta: “A nukleáris menetrend nincs eléggé tekintettel a lakosokra”.

A közvélemény-kutatási eredmények szerint ugyanakkor a többség támogatja, hogy adóemelésből fedezzék az újjáépítést.
A parlamentben az ellenzéki Liberális Demokrata Párt egyik képviselője a hétfői ülésen lemondásra szólította fel Kan Naoto kormányfőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik