Nagyvilág

Előretörtek Kadhafi emberei

A líbiai kormányerők nehéztüzérsége a felkelők kezén lévő Adzsdábíja város nyugati bejáratát lőtte vasárnap dél körül egy helyszínen tartózkodó tudósító szerint.

Ez azt jelenti, hogy Moammer Kadhafi hívei egy nap alatt körülbelül 20 kilométert törtek előre keleti irányba.

Szombaton a város és a tőle 80 kilométerre nyugatra lévő Brega között folytak a harcok. A felkelőknek az elmúlt napokban – a NATO légitámadásainak köszönhetően – sikerült előrenyomulniuk a stratégiai fontosságú Bregáig. Ez a város már legalább fél tucatszor cserélt gazdát, amióta kirobbantak a harcok az országban.

Az adzsdábíjai kórház vezetőinek közlése szerint a két város közötti szombati harcokban a kormányerők rakétatámadásai nyolc ember halálát és 27 megsebesülését okozták.

Miszráta városában közben legalább 12 halálos áldozata van szombat óta a líbiai kormányerők támadásainak kórházi források és a felkelők közlése szerint. A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők tüzérségi fegyverekkel szombaton és vasárnap délelőtt is lőtték a felkelők kezén lévő, Tripolitól 120 kilométerre keletre fekvő várost.

Kórházi források szombat este hat halálos és 31 sebesült áldozatról számoltak be, a felkelők egyik szóvivője pedig közölte az al-Dzsazíra arab televízióval, hogy a vasárnapi kora reggeli ostrom újabb hat ember életét követelte, legalább 47-en pedig megsebesültek. A kormányhadsereg ostromgyűrűje következtében már több hete nincs kapcsolat a város és a külvilág között. Feltételezések szerint több száz civil halt meg eddig Miszrátában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik