Nagyvilág

Japán: marad idén az atomválság

Körülbelül három hónap múlva csökken a radioaktív szint, és kilenc hónapon belül lesznek úrrá a Fukushima-1 válságán - közölte az atomerőművet üzemeltető TEPCO cég.

Körülbelül három hónap múlva kezdhet csökkenni a radioaktív sugárzás szintje a megsérült Fukushima-1-es atomerőműnél – jelentette be a TEPCO. Hat hónapon belül jelentősen csökkentik a sugárzási szintet, majd később befedik a sérült reaktorokat, kilenc hónapon belül pedig úrrá lesznek a válságon. Ezt a tervet azért alakították ki, hogy az erőmű térségéből elmenekülni kényszerültek fokozatosan visszatérhessenek – tette hozzá sajtóértekezletén a cég elnöke, Kacumata Cunehisza.

Clinton: segítünk Japánnak

Az Egyesült Államok segítségét ígérte a földrengések, szökőár és atombaleset sújtotta Japánnak Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, amikor vasárnap látogatásra érkezett a szigetországba.

Bejelentette, hogy a két ország megállapodott egy állami és magántőkével (PPP-konstrukcióban) megvalósuló és az újjáépítést segítő program létrehozásában, amelyet a tokiói kormány irányítana. Amerikai cégek és más intézmények is részt vennének a program kivitelezésében – tette hozzá.

Japán nélkülözhetetlen a globális problémák megoldásához, az amerikai-japán szövetség pedig továbbra is nélkülözhetetlen a világ biztonságához és fejlődéséhez – jelentette ki Clinton japán hivatali kollégájával közös sajtóértekezletén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik