Nagyvilág

Az USA segítséget ígér

Amerikai cégek is részt vennének a japán újraépítésben.

Az Egyesült Államok segítségét ígérte a földrengések, szökőár és atombaleset sújtotta Japánnak Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, amikor vasárnap látogatásra érkezett a szigetországba. Arra kérte Japánt, hogy tartsa fenn globális szerepét.

Bejelentette, hogy a két ország megállapodott egy állami és magántőkével – PPP-konstrukcióban – megvalósuló és az újjáépítést segítő program létrehozásában, amelyet a tokiói kormány irányítana. Amerikai cégek és más intézmények is részt vennének a program kivitelezésében – tette hozzá. “Az amerikai üzleti köröknek érdekük, hogy a japán gazdasági gépezet a lehető leggyorsabban teljes fordulatszámra kapcsoljon” – mondta az amerikai diplomácia vezetője.

A március 11-én bekövetkezett 9-es erejű földrengés óriási károkat okozott a szigetországban: a világ eddigi legköltségesebb természeti katasztrófája becslések szerint legalább 300 milliárd dolláros veszteséget jelent, ami a japán hazai össztermék 4,5 százalékának felel meg. Az újjáépítéshez szükséges pénzt egyrészt a költségvetésből, másrészt adóemelésekből és hitelből teremti elő Kan Naoto kormánya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik