Nagyvilág

Robbanással indult a választás

Megkezdődött az elnökválasztás Afrika legnépesebb államában, Nigériában: több mint 73 millió szavazópolgár adhatja le voksát.

A szavazás legfőbb esélyese az eddigi elnök, Goodluck Jonathan – különösen, hogy az ellenzéknek a héten nem sikerült megállapodnia egy közös ellenjelölt állításáról. Fő riválisa Muhammadu Buhari volt diktátor, az ellenzéki CPC (Kongresszus a Progresszív Változásokért) párt jelöltje: ő muszlim vallású, s az ország északi, főként muzulmánok lakta részén jelentős támogatásra számíthat.

Goodluck Jonathan viszont keresztény, s így inkább a déli országrész választói sorakoznak fel mögötte. Ugyanakkor helyzetét könnyíti, hogy ő a kormányzó Népi Demokrata Párt (PDP) jelöltje, márpedig az ország politikai életét immár több mint egy évtizede ez a szervezet uralja.
Goodluck Jonathan

Goodluck Jonathan

A PDP minden egyes elnökválasztást megnyert, amióta Nigéria 1999-ben – a korábbi katonai uralmat feladva – visszatért a polgári kormányzáshoz. Egyébként a független nemzeti választási bizottság (INEC) előzetes adatai szerint az egy héttel ezelőtt megrendezett parlamenti választásokat is a kormányzó Népi Demokrata Párt nyerte meg, méghozzá fölényesen.

A szombati voksolás kezdete előtt néhány órával az ország északkeleti részén, az egyik szavazóhelyiségnél pokolgép robbant, de senki sem sérült meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik