Nagyvilág

Riasztó hírek Japánból: nőtt a radioaktivitás, újabb földrengés

Újabb erős földrengés rázta Japán fő szigetének, Honsúnak a középső részét szombaton, helyi idő szerint délelőtt 11 óra 19 perckor.

A nyílt végű Richter-skála szerint 5,8-es erejű földrengés epicentruma Kanto tartományban, Tokiótól mintegy 80 kilométerre északra volt, fészke pedig 70 kilométeres mélységben.

A Tokiótól mintegy 250 kilométerre északkeletre fekvő fukusimai atomerőműben nem zavarta meg a mentési és helyreállítási munkálatokat az újabb földrengés, megszakítás nélkül folytatódott a március 11-i nagy földrengés következtében megrongálódott reaktorblokkok hűtése.

Ugyanakkor a tokiói kormány szombaton bejelentette, hogy jelentősen megnőtt a radioaktivitás mértéke a fukusimai létesítény közelében a tengervízben: ez akár azt is jelentheti, hogy újabb szivárgás keletkezett az atomerőműnél.

A pénteken vett mintákban a jód 131-es izotóp radioaktivitása 6500-szorosa volt a megengedett határértéknek, szemben az előző napi 1100-szoros értékkel, míg a cézium-134-es és cézium 137-es izotópok radioaktivitása majdnem négyszeresére nőtt. Ugyanakkor még a megnőtt értékek is jóval elmaradnak attól, amit a hónap elején, még az eredeti szivárgás megszüntetése előtt mértek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik