Nagyvilág

Egy ember, akinek az egész világ a távozását akarja

A világ vezetői politikusai ismét leszögezték: Kadhafinak távoznia kel a hatalomból.

Alain Juppé francia külügyminiszter szombaton azt hangsúlyozta: ahhoz, hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőt távozásra kényszerítsék, nincs szükség semmilyen újabb ENSZ BT-határozatra. “Úgy gondoljuk, hogy figyelembe véve magatartását, s népének könyörtelen elnyomását, Kadhafi elvesztette minden legitimitását arra, hogy továbbra is hatalmon maradjon” – mondta Juppé. “Ez az álláspontja az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, az EU 27 tagállamának, az Arab Ligának, s nincs szükség semmilyen újabb BT-határozatra ezen alapelv jóváhagyására” – tette hozzá.

Barack Obama amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnök, valamint David Cameron brit miniszterelnök pénteken nagy feltűnést keltő közös cikkben szögezte le: elképzelhetetlen Líbia jövője úgy, hogy Kadhafi, az ország jelenlegi vezetője hatalmon maradjon.

Közben a NATO-légicsapásoknak köszönhetően a líbiai felkelőknek ismét sikerült előrenyomulniuk az olajterminálja miatt stratégiai fontosságú Brega városáig. A felkelők már többször elfoglalták a várost, illetve a tőle még nyugatabbra lévő másik fontos olajközpontot, Rasz Lanúfot, de azután – túl hosszúra nyúlt utánpótlási vonalaik, valamint a kormányerők nagyobb tűzereje miatt – mindig vissza kellett vonulniuk. Megfigyelők szerint most óvatosabban nyomulnak előre, így van esélyük, hogy meg is tudják tartani az elfoglalt területeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik