Nagyvilág

A Wikipedia a világörökség része akar lenni

A világ kulturális örökségének részévé akar válni a Wikipedia online lexikon.

A több ezer önkéntes által írt tudásgyűjtemény “az emberi alkotóerő mestermunkája” – mondta el Sebastian Smooth, a Wikimedia Németország – a kezdeményezés előmozdításán fáradozó szervezet – képviselője pénteken Berlinben. Smooth hozzátette: a Wikipedia ezzel eleget tesz az UNESCO kitüntetésének egyik legfontosabb kritériumának. Egyelőre kérdéses, a többi feltételt is kielégíti-e.

A kezdeményezés apropóját a Wikipedia tízéves jubileuma adja. Az online lexikon céljául tűzte ki, hogy az emberiség tudását bárki számára szabadon elérhetővé teszi. Jelenleg azonban stagnál, sőt esetenként csökken a bedolgozók száma – a világörökségek listájára való felvétellel ezt a problémát is orvosolni szeretnék a szervezők.

A világörökséggé válás útja azonban hosszú és meglehetősen összetett. Az egyes projektek nem jelöltethetik magukat önállóan, csak az adott ország tehet javaslatot. A Wikimedia még nem vette fel a kapcsolatot a német kormánnyal, csak informális módon tárgyalt az UNESCO-val – mondta el Catrin Schoneville, a Wikimedia szóvivője.

A Wikipediáról időközben könyv is született mintegy hetven szerző tollából: az online lexikon írói, olvasói és kritikusai gyűjtötték egybe tapasztalataikat, anekdotáikat és a projekt háttérinformációit. A kötet különlegessége, hogy egy neves kiadó szabad licenccel dobja piacra, így az olvasók szabadon másolhatják és használhatják fel egyéni céljaikra.

A könyv az őszi Frankfurti Könyvfesztiválra jelenik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik