Nagyvilág

Megöltek egy olaszt a Gázai övezetben

Megölték a Gázai övezetben csütörtökön elrabolt olasz békeaktivistát. Élettelen testét az éjjel találták meg Gáza egyik elhagyatott házában a palesztin biztonsági erők.

Az olasz külügyminisztérium együttérzéséről biztosította az áldozat családját, és “a barbár gyilkosság fölötti mélységes iszonyatának” adott hangot. Róma a legszigorúbban elítélte “az emberi élet értéke iránt közömbös szélsőségesek által elkövetett hitvány és őrült erőszakcselekményt”.

A 36 éves Vittorio Arrigoni a palesztinbarát Nemzetközi Szolidaritási Mozgalom (ISM) aktivistájaként már egy ideje a Gázai övezetben élt. Az író, újságíró Arrigonit egy szalafista csoport rabolta el, s azt követelte, hogy a Gázai övezetet kormányzó Hamász mozgalom engedje szabadon két, a múlt hónapban letartóztatott vezetőjét 30 órán belül, azaz péntek estig.

A Hamász-kormány elítélte Arrigoni meggyilkolását, és azt ígérte, hogy hajtóvadászatot indít a tettesek után. Eddig két gyanúsítottat fogtak el, többek után pedig kutatnak. A Hamász biztonsági szolgálatánál általános riadót rendeltek el, miután kiderült, hogy elrabolták az olasz állampolgárt. A nyomozás során gyorsan eljutottak az elkövető csoport egyik tagjához, aki feladta társait és megmutatta a helyet, ahol az olaszt őrizték. Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy megtalálása előtt több órával megfojtották a férfit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik