Nagyvilág

Horvátországot sokkolta Gotovina büntetése

Horvátországban senki sem számított Ante Gotovina ilyen súlyos börtönbüntetésére.

A horvát kormányfő “elfogadhatatlannak” nevezte azt, hogy huszonnégy évre ítélte pénteken a volt horvát tábornokot a szerbek elleni bűncselekmények miatt a hágai Nemzetközi Törvényszék. Jadranka Kosor miniszterelnök biztos volt abban, hogy a nemzeti hősként tisztelt Gotovinát felmentik. A katolikus püspökök is a volt tábornok felmentéséért imádkoztak előzőleg Horvátországban.

Ivo Josipovic államfő így fogalmazott: “Mi nem kérdőjelezzük meg a honvédő háború és az Oluja (Vihar) elnevezésű akció legitimitását és legalitását”. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ítélet szerint a horvát extábornokokat “bűnszövetkezetben” elkövetett cselekmények miatt ítélték el. Leszögezte, hogy “a Horvát Köztársaság tiszteli és tisztelni is fogja a hőseit”

A zágrábi parlament pénteken idejekorán fejezte be ülését, hogy a képviselők követhessék – az általuk várt felmentésről – a tv-közvetítést.

A főváros központjában hatalmas kivetítőkről lehetett követni a hágai ítélet kihirdetését, amely után a sokezres tömeg spontán tüntetésbe kezdett, az embereket sokkolta a szerintük katasztrófával felérő ítélet.

AJÁNLOTT LINKEK:

Helyzetjelentés Horvátországból (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik