Nagyvilág

Beismerték tettüket a minszki robbantók

Őrizetbe vették a hétfői, 12 halálos áldozatot követelő minszki metrórobbantás két gyanúsítottját. A férfiak beismerték korábbi terrorcselekményeiket is.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerdán megerősítette, hogy beismerte bűnösségét a hétfői, 12 halálos áldozatot követelő minszki metrórobbantással gyanúsított két férfi, sőt azt is, hogy két korábbi terrorcselekmény is a lelkükön szárad.

2005-ben Vityebszkben, majd 2008 júliusában Minszkben volt egy-egy pokolgépes merénylet, s a tetteseket azóta nem fogták el.

“Szörnyű, de tény, ezek a senkiháziak munkáskollektívákban dolgoztak, esztergályosként, lakatosként” – mondta Lukasenka. A két férfit alkalmazó vállalatok vezetése szemére vetette, hogy nem vették észre idejében, miben mesterkednek. “Cinkosok, de az is lehet, hogy megrendelők voltak, és ez számunkra nagyon fontos” – fogalmazott a fehérorosz elnök.

Andrej Sved, a főügyészség vezetőjének a helyettese, a nyomozás irányítója újságíróknak elmondta, hogy két személy került rendőrkézre. Mindketten fehérorosz állampolgárok, 1986-os születésűek, büntetlen előéletűek, és minden kétséget kizáróan régóta ismerik egymást.

Csak találgatni tud az orosz sajtó

Az orosz sajtó szerdán tanácstalanul kommentálta a minszki metrórobbantást, és számos fehérorosz szakértőt, politológust szólaltatott meg, akik néhány kivétellel egyetlen vonatkozásban értettek teljesen egyet: egy ilyen terrorakció nem áll érdekében sem a hatalomnak, sem ellenzékének.

Az Izvesztyija című lapnak az egyik fehérorosz ellenzéki politológus, Alekszadr Fedutov azt mondta: a hatalomnak azért nem áll érdekében ilyen akció, mert gazdasági feladatokat kell sürgősen megoldania, s ehhez párbeszéd szükséges a Nyugattal és Oroszországgal. Fedutov kizártnak tartja azt is, hogy akár a Nyugatnak, akár Oroszországnak érdekében állna ez – ilyen híresztelések is napvilágot láttak -, és úgy vélte, az iszlám tényező Fehéroroszországban szintén kizárható.

A Kommerszant című lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a minszki hatóságok a robbantás célját a belpolitikai helyzet destabilizálásában látják, s így bárkit megvádolhatnak a terroristák ürügyén: a belső ellenzéket, a Nyugatot és Moszkvát is.

Valerij Karbalevics, a Stratégia Elemező Központ szakértője szintén arra mutatott rá, hogy a hatóságok felhasználhatják a kialakult helyzetet az ellenzékre és a civil társadalomra gyakorolt nyomás fokozására, amint ezt a 2005-ben Vityebszkben és a 2008-ban Minszkben elkövetett merényletek nyomán is.
Gennagyij Gudkov, az állami duma külügyi bizottsága helyettes elnöke kommentárjában leszögezte: az akció nem logikus, és minden eddig felhozott indítóok, magyarázat valószínűtlennek tűnik.

“Van olyan verzió is, amely szerint az akcióra Aljakszandr Lukasenka elnöknek van szüksége, hogy meghúzza a csavarokat és egységbe kovácsolja maga körül a nemzetet a fokozódó belpolitikai problémák közepette. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a mobilizálásnak ez a módja kétélű fegyver. Lukasenka fő célja ugyanis ma a stabilitás, és egy ilyen terrorakció a legjobb eszköz a stabilitás lerombolására” – írta.

Moszkva meggyanúsításával kapcsolatban pedig úgy vélte: a feszültség szítására a kétoldalú kapcsolatokban Lukasenkának nincs ésszerű oka: “A Moszkva elleni játék lehetőségei Nyugaton szűkülnek számára, és nincs hová fordulnia Oroszországtól”. Gudkov felvetette, hogy ha az orosz államnak nincs is köze a történtekhez, attól orosz elkövetőknek még lehet benne szerepe.

Nem volt magyar áldozat

Terrorcselekménynek minősítette a fehérorosz ügyészség kedden a minszki metróban előző nap este történt robbantást, és bűnvádi eljárást indított az ügyben. A hatóságok bejelentették kedden, hogy 12-re nőtt a robbantás halálos áldozatainak száma, és 149-en megsebesültek. Orvosok szerint 22 sebesülnek rendkívül súlyos az állapota.

A fehérorosz titkosszolgálat közölte, hogy információi vannak a robbanás állítólagos elkövetőjéről. Az eddigi nyomozás során fény derült arra, hogy a detonáció 5 kilogramm trotil robbanóerejének felelt meg. A pokolgépben betonvas darabkák és másfél centiméter átmérőjű fémgolyók voltak. A robbanószerkezetet a metrócsarnok egyik padja alatt helyezte el a tettes.

Kontra Ferenc, Magyarország minszki nagykövete kedd reggel az MTI érdeklődésére elmondta, hogy nem hogy magyar, de külföldi érintettje sincs annak a pokolgépes merényletnek, amely hétfő délután csúcsidőben történt a fehérorosz főváros egyik metróállomásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik