Nagyvilág

Lemond az osztrák pénzügyminiszter

Betegsége miatt lemond minden politikai hivataláról Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter, alkancellár, a kisebbik osztrák kormánypárt (ÖVP) vezetője.

Szerdai sajtótájékoztatóján Pröll közölte: egészségi állapota miatt úgy határozott, hogy lemond minden politikai tisztségéről. “Nem a politika ellen, hanem egészségem és családom mellett döntöttem” – fogalmazott.

A 43 éves politikus jövőjéről hetek óta találgatások folytak. Pröllt március közepén tüdőembóliával kórházba szállították, és bár a kórházból időközben kiengedték, azóta egyszer sem jelent meg a nyilvánosság előtt. Fokozta a bizonytalanságot, hogy a pártot a közelmúltban megrázó
botrányok alkalmával sem szólalt meg. Miután kevesebb, mint két hét
leforgása alatt az ÖVP két európai parlamenti politikusa kényszerült
lemondásra korrupció gyanúja miatt, a pártvezetést bírálatok érték a
politikusok kiválasztása és a botrányok kezelése miatt.

A korábbi közlések szerint húsvét után állt volna ismét munkába munkát Pröll, ugyanakkor hetek óta találgatások folytak arról, hogy visszatér-e az alkancellár a politikai életbe.

A Die Presse című, a konzervatív körökhöz közel álló napilap úgy tudja, kedden este Pröll a családjával konzultált a jövőjéről. Ennek során a miniszter felesége, Gabi Pröll határozottan a politikai életből való visszavonulást javasolta férjének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik