Nagyvilág

Robbanás a minszki metróban

Robbanás történt hétfőn a fehérorosz főváros metrójában. A hatóságok nem zárják ki, hogy terrorista merénylet történt, amelyben nem végleges adatok szerint heten életüket vesztették és mintegy 80 ember megsérült.

A robbanás a kora esti csúcsforgalomban a két metróvonal találkozásánál fekvő Oktyabrszkaja metróállomáson történt Minsz belvárosában akkor, amikor a szerelvény megállt és az utasok megkezdték a kiszállást – írja a BBC.
(Az első amatőr videófelvétel a robbanásról)

Mentőautók és tűzoltók siettek a helyszínre, ahol jelen voltak a fehérorosz titkosszolgálat emberei is. A metróállomás Aljakszandr Lukasenka elnöki rezidenciája közelében van. Az elnök később személyesen tájékozódott a helyszínen, és virágot helyezett el az állomásnál.

A Belta állami hírügynökség helyszínről tudósító munkatársa “több halottról” számolt be. Az AP amerikai hírügynökség idézte a metrón utazó egyik utast, egy bizonyos Alekszej Kiklevicset, aki elmondta, hogy a robbanás következtében leszakadt az állomás plafonja. Igor Tumas, egy másik utas éppen leszállt a szerelvényről, amikor a nagy villanással járó robbanás a földre teperte. Megpróbált segíteni egy férfin, akinek a robbanás letépte a lábait. “De akkor láttam csak, hogy már halott” – mondta. Két további állomást lezártak.

Lukasenka megnyerte a december 19-i választásokat, de az ellenzék azt állítja, hogy az eredményt meghamisították. A tekintélyelvű elnök ellenzéke évek óta általában csak békés tiltakozó tüntetéseket tart. 2008 júliusában 50 ember megsérült egy minszki koncerten történt robbanásban, amelyen az elnök is részt vett. Az ügyben senkit nem vettek őrizetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik