Külföld

Ma áll bíróság elé Tóásó

admin
admin

2011. 04. 11. 06:38

Terrorizmus vádjával állítják bíróság elé Bolíviában hétfőn a magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt - olvasható a Népszabadságban.

A napilap hétfői száma felidézte: Tóásó Előd 2009 áprilisában Santa Cruz-i Las Americas szállodában a bolíviai-horvát Mario Tadiccsal együtt túlélte a rendőrség különleges akciócsoportjának állítólagos rajtaütését. Hivatalos közlés szerint tűzharcban végeztek a külföldi zsoldoscsoport három tagjával, a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardóval, a román állampolgárságú Magyarosi Árpáddal, és az ír Michael Dwyerrel.

A közel két évig tartó nyomozást vezető ügyész, Marcelo Sosa 39 ember ellen emelt vádat. Tóásón és Tadicon kívül Santa Cruz tartomány autonómiamozgalmának hangadói ellen, akik állítólag behívták és pénzelték a külföldi terroristákat, hogy megöljék Evo Morales elnököt, illetve más politikusokat. A vádlottak közül 15-en külföldre szöktek.

Magyarország La Paz-i tiszteletbeli konzulja a Népszabadságnak azt mondta, hogy a pert nem a fővárosban tartják, hanem az onnan négyszáz kilométerre található Cochabambában. Andrés Bartos nem tervezi, hogy a helyszínre utazik.

A magyar külügyi tárca szóvivője a napilapnak úgy nyilatkozott: jelenleg elegendő, ha a tiszteletbeli konzul figyelemmel követi a tárgyalást, de ha a per úgy alakul, felmerülhet, hogy a Buenos Aires-i nagykövet Cochabambába menjen.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.