Nagyvilág

Börtön a német neonáci rádió üzemeltetőinek

Koblenzben hétfőn letöltendő és felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki a Widerstand (Ellenállás) nevű szélsőjobboldali rádió üzemeltetőire.

A nyolc német tartományból származó, a 20. és 37. életév közötti korú 21 személyt azzal vádolták, hogy kommentárjaikkal és skinhead zenekarok rasszista, nemzetiszocialista, antiszemita tartalmú számainak lejátszásával népcsoportok ellen uszítottak.
A zömében munkanélküli vádlottak nagy többsége előzetes letartóztatásban várt perére, amelyben a legsúlyosabb ítélet 3 év és 3 hónap szabadságvesztés. A bíró általában az ügyész által kért büntetési tételeket rótta ki.

Az interneten terjesztett rádióműsorban összesen 154 büntethető tartalmú dal hangzott el. A bíró, tekintettel a förtelmes szövegre, csupán “címeket” említett, “nagyon nehezemre esik ‘dalokról’ beszélni” – indokolta. “Hihetetlen, hogy viszonylag fiatal emberek ilyesmire adják a fejüket” – fűzte hozzá.

A vádlottak rendkívül közömbösen fogadták az ítélet kihirdetését. Nagy részük büntetett előéletű, részben súlyos börtönbüntetéssel a hátuk mögött, amit nemi erőszakért, és egyéb erőszakos bűncselekményért kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik