Nagyvilág

Obamából csinálták a legjobb vicceket

Többek közt ausztrál, iraki, spanyol, brazil és horvát karikaturisták munkáit ítélet a legjobbnak a World Press Cartoon elnevezésű rangos díj zsűrije, idén Barack Obama amerikai elnök, Julian Assange, a wikileaks oknyomozó portál alapítója, a chilei bányásztragédia valamint Deepwater Horizon mexikói-öbölbeli fúrótorony volt a legérdekesebb téma.

A hetedik alkalommal kiosztott World Press Cartoon elismerés fődíját az ausztrál David Rowe kapta a Wikileaks and Uncle Sam (Wikileaks és állam bácsi) című munkájáért, amelyet a The Sun-Herald című ausztrál lap olvasói láthattak. Nagy sikert aratott a mexikói Ricardo Clement “Alecus” chilei bányászokról készült karikatúrája.

A legjobb “sajtókarikatúrák” versenyébe hozzávetőleg 70 ország 462 alkotójának 822 rajza került be, ezek közül az Antonio Antunes portugál karikaturista, az Expresso című lisszaboni hetilap munkatársa vezette nemzetközi zsűri válogatta ki a díjazottakat.

A humoros művek kategóriájában a brazil Samuca Andrade diadalmaskodott Pedophilia (Pedofília) című munkájával, ez a Diario de Pernambuco című lapban jelent meg. Második lett ebben a szekcióban Tomás Serrano spanyol karikaturista Infancia dura (Kemény gyerekkor) című rajzával. A humoros darabok között díjazták a mexikói Angel Boligán Corbónak a Julian Assange-ról készült művét.

A rajzokon felbukkant, Angela Merkel német kancellár, Gordon Brown volt brit kormányfő, Teréz anya, Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, Frida Kahlo mexikói festő, de még a labdarúgó világbajnokság is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik