Nagyvilág

Mit szólna Diana Vilmos esküvőjéhez?

Kiszivárgott hírek szerint Vilmos herceg és Kate Middleton több ponton is megbontja majd a hercegi esküvők hivatalos protokollját, így azok, akik a Lady Diana által felvonultatott tündérmesébe illő menyasszonyi ruhát és a gazdagon aranyozott királyi hintót várják, bizonyára csalódni fognak. De milyenek voltak a legendás brit királyi esküvők és hogyan változtak az elmúlt évtizedek folyamán?

Vilmos és Kate már az eljegyzésük után adott első interjúban utaltak rá, hogy nem tekintik feladatuknak, hogy híres elődeik nyomában járjanak a házassággal járó új szerepkörükben. Az ifjú pár, megszakítva az évszázados hagyományt, hintó helyett autóval érkezik majd a helyszínre, de Vilmos és Kate esküvői tárgyakon és meghívókon használt monogramja is eltérhet a megszokottól. A Buckingham palota állítólag úgy döntött, hogy a gúnyos megjegyzések és trágár viccek elkerülése érdekében a W.C. (William&Catherine) helyett a C.W formát fogja alkalmazni, vagyis a menyasszony keresztnevének monogramját veszi előre. William azt is közölte: a hétköznapokban nem fogja hordani a jegygyűrűt.

A királyi protokollban az 1900-as évek jelentettek fordulópontot, előtte ezer évig ugyanis nagyjából ugyanarra a mintára köttettek a nemesi frigyek: politikai, dinasztikus és birodalomépítő megfontolásokból. A menyasszony és vőlegény társadalmi rangja pedig meg kellett, hogy egyezzen. Nem arisztokratával házasodni különösen ritka volt, a legelső példa erre IV. Edward, aki Elizabeth Woodwille-lel kötötte össze életét a 15. században, az udvar legnagyobb ellenkezésétől övezve. Habár azóta már nem egy esetben került a királyi családba házasság útján nem arisztokrata származású, sokak szemét most is szúrja, hogy Kate Middleton polgári sarj, vagyis „commoner”.

1923-tól 2005-ig, Vilmos herceg dédnagyapjától apja, Károly herceg és Camilla Parker Bowles esküvőjéig nyolc frigyen követjük végig a brit királyi ház legpompásabb szertartásának tradícióját.

Albert herceg (VI. György) és Elizabeth Bowes-Lyon

A ceremóniára 1923. április 26-án került sor, a pár a York hercege és hercegnője címet kapta. Habár a világháború előtt a királyok és királynők, hercegek és hercegnők ezer éven át privát körülmények között, királyi kápolnákban és palotákban házasodtak össze, a háború után megtépázott brit nemzeti öntudat növelésének érdekében a Buckingham Palota úgy
döntött, hogy formabontó módon az esküvő a Westminster Apátságban legyen.
(Albert herceg és Elizabeth Bowes-Lyon esküvője 1923. április 26. némafilm)

Elizabeth, a későbbi „anyakirálynő” számára akkora dilemmát jelentett, hogy arisztokrata származás nélkül belépjen-e a brit nemesi udvar zárt világába, hogy habár szerette Albertet, csak két sikertelen lánykérés után mondott neki igent. Az esküvőn Elizabeth a 20-as évek divatjának megfelelő Handley Seymour ruhát viselt. Az esemény idején még nem volt tévé, az esküvőt azonban a rádió sem közvetítette, a Canterbury érsek ugyanis nem akarta, hogy a bordélyházakban is hallható legyen a szent esemény. A szertartás után Elizabeth az esküvői csokrot a Westminster Apátságban található ismeretlen katona sírjánál helyezte el, azóta így tesz a királyi családba házasodó minden feleség. A beszédhibával született Albertnek és feleségének állít emléket az idén Oscar-díjjal jutalmazott „A király beszéde” című film.

Elizabeth hercegnő és Philip Mountbatten

Elizabeth (későbbi II. Erzsébet királynő) és Philip távoli rokonok voltak, 1934-ben ismerkedtek meg egy esküvőn. Habár titokban már 1946-ban eljegyezték egymást, a hivatalos bejelentéssel megvárták 1947-et, Elizabeth 21-edik születésnapját. Az esküvőt ugyanabban az évben meg is tartották kétezer meghívott vendég előtt. Az eseményt a rádió is közvetítette, mintegy 200 millió ember számára. A háború után meggyengült brit gazdaságira jellemző, hogy Elizabeth szatén menyasszonyi ruhájának árára az „alattvalók” által megvásárolható kuponokat bocsátottak ki. Az ifjú pár több mint 2500 esküvői ajándékot kapott a világ minden tájáról és 10 ezer gratulációs távirat érkezett.
(Elizabeth és Philip Mountbatten esküvője, 1947. november 20.)

Margaret hercegnő és Antony Armstrong-Jones

Margaret, Erszébet királynő testvére és Antony 1958-ban ismerkedtek meg, azt követően, hogy a hercegnő egy elvált arisztokrata férfivel való jegyességét felbontotta az anglikán egyház és az udvar rosszallása miatt. Egy évvel később több ezren özönlöttek az utcára, hogy szemtanúi legyenek, amint a királynő húga férjhez megy Antony Armstrong-Jones neves fotóshoz. A ceremónia a valaha tévé által közvetített első esküvő volt, mintegy 20 millióan kapcsolódtak be az adásba. Margaret selyemruhát és a királynőtől kapott, nyaklánccá alakítható gyémánt tiarát viselt. A házaspárnak két gyermeke született, 1976-ban hivatalosan különköltöztek, de két évvel később el is váltak.
(Margaret hercegnő és Antony Armstrong-Jones esküvője, 1960. május 6., néma felvétel)

Anna hercegnő és Mark Phillips

Erzsébet második gyermeke és egyetlen lánya, Anna hercegnő a lovas sport iránti szenvedélyének köszönhetően találkozott későbbi férjével, Mark Philipsszel. Annát 1971-ben az év sportszemélyiségének választották és részt vett a Montreal-i olimpián, Mark pedig műlovarként aranyérmes lett. Eljegyzésüket 1973-ban jelentették be, ugyanabban az évben tartott esküvőjük pedig világraszóló tévés eseménnyé nőtte ki magát, 500 millió nézővel. A nagy érdeklődés részben annak volt köszönhető, hogy kétszáz év alatt akkor fordult elő másodszor, hogy a brit királyi család tagja nem arisztokrata házastársat választott. Anna Tudor-stílusú, magas nyakú és középkori szabásvonalú ruhát viselt. A házaspárnak két gyermeke született, 1992-ben elváltak. Ugyanabban az évben Anna feleségül ment Timothy Laurence tábornokhoz, aki korábban anyja, Erzsébet királynő lovászmestere volt.
(Anna hercegnő és Mark Phillips esküvője, 1973. november 14.)

Károly herceg és Diana Frances Spencer

II. Erzsébet legidősebb fia, Károly herceg először 1977-ben találkozott Lady Diana Spencerrel a lány családjának birtokán, Altropban, de kapcsolatuk csak 1980-ban vette kezdetét. Egy évvel később több mint 600 ezer ember özönlött az utcára, hogy tanúja lehessen, amint az ifjú házasok kilépnek a Szent Pál Katedrális ajtaján. Diana sokak megdöbbenésére ragaszkodott hozzá, hogy megváltoztassa az eskü szövegét, amiből így kimaradt az a mondat, mely szerint feltétel nélküli engedelmességgel tartozik a férjének. Diana elefántcsont színű taft esküvői ruhája és több mint 7 méteres antik csipkefátyla minden idők legmesebelibb esküvői öltözékeként vonul be a történelembe. Házasságuk első évében született meg fiuk, Vilmos, két évvel később pedig Henry. Az 1980-as évek vége felé már köztudott volt, hogy Diana és Károly külön élnek, 1992-ben pedig hivatalosan is elváltak. Öt évvel később Diana autóbalesetben elhunyt, Károly pedig 2005-ben feleségül vette élettársát, Camilla Parker Bowlest.
(Károly herceg és Lady Diana esküvője, 1981. július 29.)

Andrew herceg és Sarah Ferguson

Károly testvére, II. Erzsébet második fia, Andrew herceg egy a Windsor-i palotában tartott fogadáson ismerkedett meg a művészettörténész Sarah Fergusonnal 1985-ben. Egy évre rá 500 millió tévénéző kísérhette figyelemmel, amint a Westminster Apátságban kimondták a boldogító igent. Sarah törtfehér szatén ruhát viselt és Lady Dianától eltérően az eskü során engedelmességet fogadott férjének. A királynő a Duke hercege és hercegnője címet adományozta nekik, két lányuk Beatrice és Eugenie. A pár 1996-ban elvált, de egy évvel később már ismét együtt laktak Berkshire-i családi otthonukban.
(Andrew herceg és Sarah Ferguson esküvője, 1986. július 23.)

Edward herceg és Sophie Rhys-Jones

Erzsébet harmadik és egyben legfiatalabb fia, Edward televíziós és rádiós érdeklődésének köszönhetően ismerkedett meg a PR-szakmában dolgozó Sophie-val. Az esküvőt 1999-ben, a windsori St. George kápolnában tartották, a hagyományos hercegi esküvőkhöz képest szokatlanul privát körülmények között. A menyasszony hosszú ujjú karcsúsított kabátot, és kézzel festett organza ruhát viselt, a királynő kollekciójából választott gyémánt fejdísszel és gyöngysorral kiegészítve. A menyasszony és a vőlegény külön kérésére volt, hogy a vendégek egyszerű, esti öltözetben jelenjenek meg és senki ne viseljen kalapot. A hercegi párnak két gyermeke született: Louise Alice Elizabeth Mary Mountbatten-Windsor és James Alexander Philip Theo.
(Edward herceg és Sophie Rhys-Jones esküvője, 1999. június 19.)

Károly herceg és Camilla Parker Bowles

Károly még jóval első felesége, Lady Dianával való megismerkedése előtt, 1970-ben egy polo meccsen találkozott először Camilla Shanddel, kettejük között mély barátság szövődött. Három évvel később Camilla hozzáment Andrew Parker Bowles lovas rendőrhöz, akitől két gyermeke született. Ennek ellenére továbbra is tartotta a kapcsolatot a herceggel. Egy 1995-ös híres televíziós interjúban Diana úgy fogalmazott: „Hárman voltunk a házasságban, tehát egy kicsit zsúfolt volt.”

Camilla 1995-ös válása után kapcsolatuk hivatalossá vált, Diana két évvel később bekövetkezett halálát követően azonban Camilla egy időre visszavonult a nyilvánosságtól a média által őt ért kritikák miatt. 1999-ben találkozott Vilmossal és Henryvel, egy évre rá pedig már a királynő is fogadta.
A 2005-ben megtartott, szűk körű civil esküvőn II. Erzsébet részt vet ugyan, de a fogadáson mondott beszéde után távozott. A királynő a friggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: „büszke vagyok Károlyra és minden jót kívánok nekik.” Camilla a házasság óta a Cornwall hercegnője címet viseli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik