Nagyvilág

Robbantani is akart az ámokfutó

A 24 éves ámokfutó - aki egy lövészklub tagja volt - egyik búcsúlevelében azt írta, hogy egy másik bevásárlóközpontban bombát helyezett el. A szombati lövöldözésben hat embert ölt meg és legalább tizenegyet megsebesített mielőtt magával is végzett volna.

Kitty Nooy, a hágai ügyészi hivatal tagja azonosította a támadót, közlése szerint a 24 éves Tristan van der Vlis egy lövészklub tagja, akinek öt fegyver tartásához volt engedélye – írta a BBC. A férfi Alphen aan den Rijnbe való volt, aki már korábban is összetűzésbe került a törvénnyel, többek között illegális fegyvertartás miatt indult ellene eljárás, amelyet később ejtettek. Kitty Nooy közölte, hogy Van der Vlis házában és autójában is találtak levelet, az egyik állítólag az öngyilkosságról és egy másik bevásárlóközpontban elhelyezett robbanószerkezetről szól. Az eset után a település három másik bevásárlóközpontját is kiürítették.

A lövöldözés egy Amszterdamtól 25 kilométerre délnyugatra fekvő város, Alphen aan den Rijn zsúfolt bevásárlóközpontjában történt. A város polgármestere szerint a férfi egy automatafegyverből nyitott tüzet, majd önmagával is végzett.

Bas Eenhoorn polgármester példátlan esetnek nevezte a szombati lövöldözést, és közölte, hogy a sérültek közül négy állapota kritikus, öten pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. A megtámadottak között gyerekek is voltak, ám azt a hatóságok nem közölték, hogy ők a sebesültek vagy az áldozatok között vannak.

Az AFP hírügynökség által idézett szemtanúk szerint a lövöldözés 10-20 percig tartott. “A férfi véletlenszerűen lőtt.” – mondta a bevásárlóközpont egyik üzletének tulajdonosa. „Kezdetben azt hittük, hogy tűzijáték volt.” – mondta Mehdi Attha. “Azután a hangok egyre közelebbről jöttek, és két ember hozzám közel a földre zuhant. Az emberek odaszaladtak hozzájuk, hogy segítsenek nekik, mivel azt hitték, hogy elájultak. Amikor rájöttek, hogy valaki lövöldözik, mindenki futni kezdett. Nem láttam a lövöldözőt, csak a futásra tudtam gondolni.” – idézte a bolttulajdonost a hírügynökség. Egy másik szemtanú szerint a támadó nagydarab volt, és sietség nélkül, hidegvérrel lőtt.

A szombati lövöldözés két héten belül a második volt a városban. Az április 2-i lövöldözésben két ember halt meg. A két eset között a hivatalos vélemény szerint nincs kapcsolat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik