Nagyvilág

Közel 30 ezer áldozat

A japán földrengés kára közel 450 milliárd dollárra rúg.

Japán és amerikai katonák újabb nagyszabású akciót indítottak vasárnap az egy hónappal ezelőtti japán földrengés és szökőár áldozatainak felkutatására. A tokiói média szerint 22 ezer japán és 110 amerikai katona vesz részt benne, de a környéket jól ismerő helyi lakosok is segítenek nekik. Munkagépekkel, helikopterekkel és keresőkutyákkal kutatnak az áldozatuk után a szökőár által leginkább sújtott területeken, de nem lépnek be a károkat szenvedett fukusimai atomerőmű veszélyzónájába. A katonák darukkal emelik meg a partra vetett, felborult hajókat, kiássák a homokból és az iszapból a gépkocsikat.

A japán rendőrség legfrissebb, vasárnap közzétett adatai szerint a március 11-i földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatainak és eltűntjeink a száma 27 794-re nőtt, s közülük 14 809-enk vannak az eltűntek listáján. A hatóságok előzetes becslése szerint a károk valószínűleg meghaladják a 308 milliárd dollárt, és ehhez jön még a fukusimai baleset okozta 133 milliárdos kárösszeg.

Kan Naoto japán miniszterelnök vasárnap felkereste a Mijagi prefektúrában fekvő, 163 ezer fős Isinomaki tengerparti várost, amely egyike a szökőár által leginkább sújtott japán településeknek. Kan fogadkozott, hogy a kormány mindent tőle telhetőt megtesz a bajba jutottak megsegítéséért. “Támogatni fogjuk önöket, hogy folytathassák a halászatot” – mondta a miniszterelnök.

A város polgármestere, Kamejama Hirosi szerint sürgősen ideiglenes otthonokat kell építeni a város 17 ezer lakosa számára, akik földönfutóvá váltak, s jelenleg menedékszállásokon élnek. A városban 2600 ember halt meg, és 1800-at eltűntként tartanak nyilván a hatóságok. A kikötőben horgonyzó hajók is megsemmisültek, ami megbénította a város bevételeinek 40 százalékát adó halászati iparágat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik