Nagyvilág

Hiánnyal zárt a kínai kereskedelem

Kína külkereskedelme márciusban visszatért a többlethez, de ez szokatlanul csekély, mindössze 140 millió dolláros volt, és ezzel együtt az első negyedévben a kereskedelmi mérleg összesen 1,02 milliárd dolláros hiányt mutatott Kína oldalán.

A kínai vámhivatal vasárnapi közleménye szerint márciusban az export 35,8 százalékkal több volt az egy évvel korábbinál, a behozatal 27,3 százalékkal nőtt. Nemzetközi elemzők korábban 4,2 milliárd dolláros kínai kereskedelmi hiányt jósoltak márciusról.

A vártnál jóval kisebb márciusi hiány dacára az első negyedévi deficit – 2004 óta az első – mindenesetre élét veheti az Egyesült Államok, az EU és más kereskedelmi partnerek állandó követelésének, hogy a kínai kormányzat gyorsítsa a nemzeti valuta, a jüan felértékelését.

Januárban a kínai export 37,7 százalékkal volt nagyobb az egy évvel azelőttinél, az import 51,0 százalékkal nőtt, a kereskedelmi többlet kerekítve 6,5 milliárd dollár volt, kevesebb mint a fele a decemberi 13,1 milliárdnak. Utána az ünnepekkel “lassított” februárban a kivitel mindössze 2,4 százalékkal gyarapodott éves egybevetésben, a behozatal azonban 19,4 százalékkal nőtt, kerekítve 7,3 milliárd dolláros deficitet hagyva a kínai oldalon.

Kína exportja korábban sem nőtt rendszeresen gyorsabban, mint a behozatala. Az elmúlt évtizedben 2000-ben és 2001-ben, majd 2003-ban, 2004-ben és 2008-ban az import gyorsabban bővült, mint a kivitel, majd 2009-ben az export 16 százalékkal visszaesett, míg az import csak 11,2 százalékkal csökkent kínai adatok szerint, miközben az IMF szakértői a kínai kivitel 12,7 százalékos és az import szintén ettől elmaradó, 9,5 százalékos mennyiségi csökkenését jegyezték fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik