Nagyvilág

Győzhet egy populista baloldali a választáson

Az elnökválasztás első fordulója előtt egy baloldali jelölt vezet Peruban.

Ollanta Humala a szavazatok 28 százalékára számíthat az Ipsos közvélemény-kutató szerint. A volt alezredes öt éve, az előző elnökválasztáson bejutott a második fordulóba, és csak néhány százalékkal maradt alul a most leköszönő Alan Garciával szemben.

A második helyet Keiko Fujimori, Pedro Pablo Kuczynski volt kormányfő vagy Alejandro Toledo korábbi államfő szerezheti meg. Támogatottságuk sorrendben 21, 20 illetve 17 százalék.

Keiko Fujimori a dél-amerikai ország volt elnökének, a korrupció és a maoista gerillák ellen felállított, de ártatlan civilekkel is végző halálosztagok miatt elítélt, 25 éves börtönbüntetését töltő Alberto Fujimorinak a lánya.

Ha egyik jelölt sem szerez abszolút többséget, akkor az első két helyezett között dől el az elnökválasztás a június 5-i második fordulóban.

Az üzleti élet bizalmatlan a 48 éves Humalával szemben – akit a kampány elején nyíltan támogatott Hugo Chávez venezuelai elnök -, és inkább a másik három jelöltet támogatja. A távozó államfő pártja Kuczynski mögé sorakozott föl. Ez a német bevándorló szülei miatt El Gringónak becézett, 72 éves liberális politikus javára billentheti a mérleget Fujimorival szemben megfigyelők szerint.

Mario Vargas Llosa Nobel-díjas író Toledót támogatja. A 65 éves politikus fölmérések szerint legyőzné Humalát a második fordulóban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik