Nagyvilág

Schiff: Orbánhoz képest Berlusconi egy vicc

A zongoraművész szerint „Orbán egy szélsőséges karrierista, nacionalista és populista”

„Nem, Orbán nem fasiszta, csupán egy szélsőséges karrierista, nacionalista és populista” – felelte Schiff András a Süddeutsche Zeitung újságírójának kérdésére. Az Olaszországban élő zongorista a lapban újfent aggódott a magyar belpolitikai helyzet miatt, azt mondta: Orbán Viktor veszélyes, Berlusconi hozzá képest egy vicc – idézi a cikket a hvg.hu.

Schiff András szerint a Jobbik “egy kristálytisztán szélsőjobboldali, antiszemita párt”, és a külföldi szélsőséges kisebbségekkel ellentétben túl hangsúlyos szerepet kap a politikai diskurzusban. Az új alkotmánytervezet a zongoraművészt főleg az “ezeréves birodalomról” való megemlékezés miatt érinti érzékenyen: „Magyarország ázsiaiak, zsidók, szlávok, észak- és közép-európaiak olvasztótégelye. Nem értem ezt a nacionalista hozzáállást: mintha kutyatenyészetben lennénk”.

A magyar nyelv elszigeteltsége révén Schiff András szerint Európában nem képesek felmérni a magyar helyzet súlyosságát. „Berlusconi egy vicc, Orbánról nincsenek poénok. Ez az ember tényleg veszélyes” – veti ellen a művész, amikor az újságíró az olasz kormányfőhöz hasonlítja a magyart.

Schiff félelmetesnek tartja a kulturális intézmények tisztogatását, az ellenzéki elit meghurcolását, a nyolcvanéves Heller Ágnes elnémításának kísérletét pedig a “sztálinista kirakatperekhez” hasonlítja. A kormányfő március 15-ei beszédét értékelve Schiff durvának nevezi, “hogy az EU soros elnöke veszi a bátorságot és az Uniót szidja”.

AJÁNLOTT LINK:

Schiff András: „Orbán egy szélsőséges karrierista, nacionalista és populista” (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik