Nagyvilág

Nincs akadálya a portugál segítségnek

Az Európai Bizottság csütörtökön este megkapta Portugália hivatalos pénzügyi segítségnyújtási kérelmét - jelentette be Olli Rehn gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztos Gödöllőn.

Hozzátette: a bizottság készen áll arra, hogy a Nemzetközi Valutaalappal, az IMF-fel és az Európai Központi Bankkal együtt megkezdje a tárgyalásokat Portugáliával a pénzügyi segítség feltételeiről. Erre a miniszterek várhatóan megadják felhatalmazásukat a budapesti találkozón – jegyezte meg.

Nincs pénzügyi akadálya Portugália támogatásának, elsősorban politikai jellegű problémát kell kezelni – mondta Jean-Claude Juncker, luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti gazdasági és pénzügyminiszterek csoportjának elnöke Gödöllőn. Az Európai Unióban rendelkezésre állnak a Portugália támogatásához szükséges pénzügyi eszközök, ilyen értelemben nincs akadálya az euróövezeti tagország támogatásának, ugyanakkor egyetértésre kell jutnia az ország politikai erőinek a célokról – tette hozzá.

A spanyol pénzügyminiszter kizárta, hogy országa pénzügyi segítségért forduljon az Európai Unióhoz. Elena Salgado Mendez azt mondta: erre nincs szükség, mivel Spanyolország egy reformcsomag közepén van, amelynek megvalósítása sikeresen halad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik