Nagyvilág

Brutális kivégzések Elefántcsontparton

Kútba dobták vagy elevenen elégették áldozataikat a gyilkosok.

Száztizenöt holttestet találtak Elefántcsontparton az ENSZ munkatársai az elmúlt huszonnégy órában, egyes áldozatokat elevenen elégettek gyilkosaik, másokat kútba dobtak – közölte pénteken a világszervezet.

Az újabb tetemeket egy héttel azután találták meg, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) múlt szombaton közölte: legalább nyolcszáz ember halt meg március utolsó hetében az Elefántcsontpart nyugati részén fekvő egyik városban lezajlott összecsapásokban.

Rupert Colville, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes szóvivője pénteken elmondta, hogy a világszervezet munkatársai csütörtökön 15 holttestet találtak Duekoue városában – az áldozatokat elevenen elégették -, Guiglo városában pedig 60, míg Blolequin településen 40 halottat.

A szóvivő szerint nehéz pontosan megmondani, hogy a gyilkosságokat ki követte el, hiszen a térségben régóta etnikai ellentétek feszülnek, ráadásul az utóbbi időben ehhez újabb konfliktus társul: a tavalyi elnökválasztást elvesztett, de a hatalomból távozni nem akaró Laurent Gbagbo elnök és az elnökválasztás győztesének nemzetközileg elismert Alassane Ouattara hívei is összecsapnak egymással. Feltehetően most is ez utóbbiról volt szó, a Gbagbo-pártiak által március közepén legyilkolt száz ember haláláért álltak bosszút – tette hozzá a szóvivő.

A térségben, ahol az említett három város fekszik, a törzsi és vallási választóvonalak hűen tükrözik azt az ellentétet, amely a hagyományosan keresztények lakta déli országrészre támaszkodó Gbagbo és a muzulmán északi országrész támogatását élvező Ouattara között feszül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik