Nagyvilág

Japán: újabb kitelepítések jöhetnek

A japán kormány bejelentette, hogy megvizsgálja a március 11-i földrengés és szökőár nyomán megsérült Fukusima-1 atomerőmű körül kiürített 20 kilométeres övezet további 10 kilométerrel való bővítésének szükségességét.

Jukio Edano kormányszóvivő elmondta, a szóban forgó 10 kilométer széles sávban található települések lakóitól eddig csak azt kérték, maradjanak otthon, most azonban azt tanulmányozzák, hogy a megsérült nukleáris létesítmény helyreállításának várható elhúzódása és az egészségügyi kockázat esetleges növekedése miatt nem lenne-e indokolt őket is kiköltöztetni.

A kormány 50 milisievertben határozta meg az egészségre már káros éves sugárdózis mértékét, ellenben a japán atombiztonsági hivatal már azoknak a területeknek a kiürítését is elrendelné, ahol egy év alatt átlagosan 20 milisievertnyi sugárterhelés éri az embert.

Jukio közölte: a jelenlegi helyzetet figyelembe véve elképzelhető, hogy a tokiói vezetés változtat a kitelepítéshez szükséges – korábban megjelölt – határértéken. A japán kormányszóvivő újságírók kérdésére azt is elmondta: vizsgálják annak lehetőségét, hogy a sérült atomerőmű 20 kilométeres körzetéből kitelepítettek egy rövid időre – a biztonságuk szavatolása mellett – visszamehessenek otthonaikba és elhozhassák onnan értéktárgyaikat, illetve személyes dolgaikat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik