Nagyvilág

Pajtára zuhant egy orosz vadászgép

Lakott település közelében lezuhant az orosz légierő egyik Szu-27-es vadászgépe közép-európai idő szerint szerda reggel az orosz távol-keleti Tengermelléki határvidéken (Primorszkij kraj), a pilótának sikerült katapultálnia – közölte az orosz belügyminisztérium regionális főosztálya.

Az első jelentések szerint a földön nem sérült meg senki. A baleset Szolovej Kljucs falu közelében, egy repülőtérnél történt. Szemtanúk szerint a gép sokáig körözött a levegőben, majd egy közeli lakóháztól 40 méterre egy pajtára zuhant és kigyulladt.

A pilótát kórházban ápolják, állapota nem életveszélyes – közölte a katonai nyomozó főosztály sajtószolgálata. A védelmi tárca kommunikációs főosztálya szerint a gép tervezett repülést hajtott végre.

A Szu-27-es többfeladatú nehéz elfogó vadászrepülőgép, amelyet 1984-től használ az orosz (szovjet) légierő. Előzőleg tavaly szeptemberben egy Szu-27-es vadászgép a távol-keleti Vozdvizsenka légibázis közelében a földnek csapódott, a két pilótának sikerült katapultálnia.

2010 júniusában a Moszkvai területi Kubinka repülőterén egy Szu-27 a fékezőernyő meghibásodása miatt kicsúszott a leszállópályáról. Senki sem sérült meg. 2008 júliusában szintén a vozdvizsenkai légibázis közelében zuhant le egy Szu-27-es vadászgép. Az egyik pilóta életét vesztette, társa a katapultálás közben megsérült.

2002. július 27-én az ukrajnai Lemberg (Lviv) melletti Szknyilov-repülőtéren rendezett légi parádén a nézőközönség soraiba csapódott be egy Szu-27-es vadászgép. A katasztrófa 85 halálos áldozatot, továbbá közel 200 sebesültet követelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik