Nagyvilág

Megfogták a radioaktív vizet

Sikerült megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását a második reaktor kábelalagútjából, ami jelentős eredmény a katasztrófa elhárításáért vívott küzdelemben – jelentette be a Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető japán cég.

„A szivárgás tegnap lelassult, miután 1500 liter folyékony üveget (vízüveg, nátrium-szilikát) és szilárdító anyagot fecskendeztünk be (a kábelalagút falán keletkezett résbe és az alatta lévő fal repedéseibe)” – közölte a Tepco szóvivője. Szakértők szerint a sugárzás gyorsan szétoszlik az óceánban, de nem tudni, hogy a nagy mennyiségű sugárszennyezésnek milyen hatása lesz.

Folytatódott a tartályokban lévő 11 ezer 500 tonnányi, enyhén sugárszennyezett víz tengerbe eresztése. A Tepco által hétfőn megkezdett és öt napra tervezett műveletre azért van szükség, mert helyet kell csinálni a megsérült reaktorokban – különösen a kettes számúban – felgyülemlett erősen radioaktív víznek a tárolókban.
Az, hogy betömték a repedést, amelyen keresztül az erősen radioaktív víz a tengerbe szivárgott, nem oldotta meg teljesen a problémát, mert más helyeken is lehetnek lyukak, amelyeken keresztül sugárszennyezett víz kerül az óceánba – közölte a japán atomipar-biztonsági ügynökség. A tengervíz sugárszennyezettsége oly nagy, hogy azt nem lehet megmagyarázni egyetlen szivárgással. A hivatal ezért arra utasította a Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető japán céget (Tepco), hogy folytassa a kutatást más repedések után.

Hatalmas, 136 méter hosszú, 46 méter széles úszó platformot vontatnak az erőműhöz, hogy tartályaiba átszivattyúzzák a megsérült reaktorokban és a hozzájuk kapcsolódó létesítményekben felgyülemlett radioaktív vizet – közölte az üzemeltető. Közben a szakértők azt is vizsgálják, hogy a Fukusima-1-es erőmű első három reaktorához új hűtőrendszert építsenek-e ki.

Ezt a Szankei című japán lap írta a Tepco cégnél lévő forrásokra hivatkozva. Egyes vélemények szerint a reaktorok hűtőrendszere nagyon súlyosan megsérült a március 11-i földrengést követő szökőárban, valamint a későbbi hidrogénrobbanásokban. Az üzemeltető vállalat éppen ezért célszerűnek tartja egy új hűtőrendszer kiépítését, ami több mint egy hónapig is eltarthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik