Nagyvilág

Martonyi: közös európai külpolitika születhet

Martonyi János szerint nincs és nem is lesz egységes európai külpolitika, hanem a tagállamok közötti tárgyalások eredményeként egy közös külpolitika jöhet létre.

A német konzervatív napilap szerdai számában megjelent interjúban Martonyi János hangsúlyozta: “Úgy hiszem, ha türelmesek vagyunk, látni fogjuk, hogy mindez megvalósul. Még akkor is, ha bizonyosan vannak kezdeti visszalépések, mint most Líbia esetében.”

A külügyminiszter ennek kapcsán emlékeztetett az ENSZ Biztonsági Tanácsának líbiai határozatával kapcsolatos szavazásra, utalva arra: el kell ismerni, hogy egy katonai beavatkozást illetően Európában rendkívül különböző nézetek voltak és vannak. Hozzáfűzte, hogy ő maga Líbia esetében nem az afganisztáni vagy az iraki háborúval vont párhuzamot, hanem a ruandai és a koszovói háborúval. Líbia esetében a polgári lakosság megvédéséről van szó, arról, hogy megakadályozzunk egy második Srebrenicát – fogalmazott a magyar külügyminiszter.

Martonyi János úgy vélekedett: minden országnak magának kell eldöntenie, hogy részt vesz-e és miként a katonai beavatkozásban.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója a továbbiakban arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország olyan időszakban tölti be az Európai Unió elnöki tisztségét, amikor – mint fogalmazott – az eurocsoport tagállamai határozzák meg Brüsszel gazdasági és pénzügyi politikáját. Martonyi János ennek kapcsán határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy az euroövezeten kívüli Magyarország “kizárva” érzi-e magát.

Egy kérdésre válaszolva Martonyi utalt arra, hogy az Európai Unióban egységes álláspont alakult ki az európai atomerőművekre vonatkozó, úgynevezett stresszteszt szükségességét illetően. Mindez azonban nem változtat azon, hogy minden tagállam maga dönt az atomenergia jövőbeni alkalmazásáról. Magyarország a továbbiakban sem mondhat le az atomenergia polgári célokat szolgáló alkalmazásáról – jelentette ki a miniszter.

Végül a tudósító a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos európai parlamenti vitáról kérdezte a külügyminisztert, aki hangsúlyozta, hogy számára a testület határozata a fontos. Bírálatokat – mint emlékeztetett – csak az Európai Parlament baloldali táborából fogalmaztak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik