Nagyvilág

Kezdődik Berlusconi szexpere

A milánói bíróságon kezdődő perben azzal vádolják az olasz miniszterelnököt, hogy fiatal prostituálttal került intim kapcsolatba. A tárgyalás előestéjén a demokráciáért, és Berlusconi ellen tüntettek több helyen Olaszországban, miközben a politikai vita arról folyik, hogy a milánói bíróság egyáltalán ítélkezhet-e a miniszterelnök felett.

A demokrácia éjszakáját tartoták Olaszországban: tüntettek, felolvasásokat tartottak, utcai vitákat. A téma Berlusconi és az olasz politika-társadalom helyzete volt – írja a Kossuth Rádió honlapja.

„Berlusconi! Nem lesz már elég a személyre szóló törvényekből? Ez a harmincnyolcadik! – hangoztatták az ellenzékiek a római parlament előtt, miközben az ülésteremben a kormánytöbbség úgy szavazott, hogy a rendes bíróság nem illetékes a miniszterelnök feletti perekben. A végső szót a Legfelsőbb Bíróság mondja majd ki, de így is elhúzódhatnak Berlusconi tárgyalásai.

Szerdán kezdődik a milánói bíróságon a Ruby-per, melyben a miniszterelnököt fiatalkorú lány prostituáltatásával vádolják. Berlusconi nem lesz jelen, de ezen az első tárgyaláson csak a tanúkat jelölik ki, és a per ütemezéséről döntenek. A következő tárgyalásig pedig megszülethet a kormány igazságügyi reformja. Ennek ellenére a milánói bíróság épületénél már megkezdődött a tüntetés és kiemelt a világsajtó érdeklődése is.

„Olaszországban nincsen szükség utcai forradalomra, Berlusconit az urnáknál kell legyőzni” – hangoztatta Antonio Di Pietro volt ügyész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik