Nagyvilág

Kártérítést kapnak a Fukushima környékén élők

A Fukushima-1 atomerőművet üzemeltető japán cég (Tepco) egymillió jen (8260 euró) kártérítést tervez fizetni azoknak a családoknak, amelyek otthonai a létesítményben történt baleset körzetében találhatók - közölte a helyi sajtó szerdán.

Az NHK tévétársaság beszámolója szerint a Tepco mérlegeli azokat a formákat, hogy miképpen kártalanítsa az erőmű körül létesített 20 kilométeres védőövezeten belül élő, mintegy 80 ezer embert, akinek a radioaktív sugárzás veszélye miatt kellett elhagynia lakóhelyét.

Kaieda Banri gazdasági miniszter hangoztatta, hogy a kárpótlást, amelynek összege nem végleges, gyorsan kifizetik. Hozzátette, hogy a Tepcónak, amely az atomerőmű tulajdonosa és üzemeltetője, a kormánnyal együtt ki kell számítania annak a kártérítésnek az összegét, amelyet a nukleáris baleset miatt kárt szenvedett vállalatok, mezőgazdasági és halászati cégek kapnának.

Edano Jukio japán kormányszóvivő szerdán megerősítette, hogy az erőmű környékén tevékenykedő halászoknak is kártérítést kell kapniuk.

A halászatot, amelyet az atomerőmű körül vont 20 kilométeres körzetben megtiltottak, az is akadályozza, hogy a mentési munkálatok során a tengerbe sugárszennyezett vizet engedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik