Nagyvilág

A Kadhafi-rezsim tárgyal, ha a felkelők leteszik a fegyvert

A líbiai vezetés hajlandó tárgyalni a felkelőkkel, ha leteszik a fegyvert - közölte kedd esti sajtóértekezletén Háled Káim külügyminiszter-helyettes.

Bejelentette egyúttal, hogy a dezertált külügyminiszter, Musza Kusza helyére kinevezték a másik külügyminiszter-helyettest, Abdelati Obeidit.

“A felkelőknek le kell tenniük a fegyvert, utána részt vehetnek a politikai folyamatban” – mondta. Szerinte a felkelők által megalakított Átmeneti Nemzeti Tanács nem képviseli a líbiai népet. “Az Afrikai Unió (AU) megfigyelői révén volnának garanciái az egész politikai folyamatnak, az ENSZ pedig képes volna eloszlatni minden kételyt” – tette hozzá.

Musza Ibrahim kormányszóvivő hétfő este közölte: Líbia kész választásokat rendezni és megreformálni politikai rendszerét, új alkotmányt írni, de csak saját népe dönthet arról, hogy vezetője a hatalomban maradhat-e. Szavaiból kiderült, hogy Moammer Kadhafi lemondása nem várható.

Káim külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy a válság megoldása érdekében a jövő héten várják Tripoliba az AU küldöttségét.

Az új külügyminiszter, Abdelati Obeidi – akik 1982 és 84 között már betöltötte ezt a tisztséget – az elmúlt napokban járt Görögországban, Törökországban és Máltán, és közölte, hogy Tripoli szeretné a harcok befejezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik