Nagyvilág

Kadhafi újra megjelent

Moammer Kadhafi líbiai vezető hétfő este nyilvánosan mutatkozott és üdvözölte híveit rezidenciája, a tripoli Bab el-Azazíja erőd előtt - jelentette az állami televízió.

Egy terepjáróban hajtatott ki az utcára, és az autó nyitott tetején át integetett az embereknek. Testőreinek meg kellett akadályozniuk, hogy a tömeg örömében megrohanja őt. Március 22-e óta most először jelent meg a nyilvánosság előtt. Az egy laktanyából és több más épületből álló Bab el-Azazíját (Tündöklő Kapu) két nappal korábban, március 20-án rakétatámadás érte a nyugati katonai koalíció részéről.

Diszkréten mutatkozott hétfőn Tripoliban a líbiai vezető egyik fia, Szeif al-Iszlám is. Őt a koalíciós bombázások kezdete, március 19-e óta nem lehetett látni. Ezúttal újságírókkal találkozott abban a szállodában, amelyben a külföldi tudósítók laknak. Adott egy interjút a BBC-nek, majd “angolosan” távozott a helyszínről.

Líbia kész választásokat rendezni és megreformálni politikai rendszerét, új alkotmányt írni, de csak saját népe dönthet arról, hogy vezetője a hatalomban maradhat-e – jelentette ki keddi sajtóértekezletén Musza Ibrahim, a tripoli kormány szóvivője, amikor arról kérdezték, hogy a líbiai vezetés miről tárgyal a Nyugattal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik