Nagyvilág

Ecuador kiutasítja az amerikai nagykövetet

Az ecuadori kormány az Egyesült Államok quitói nagykövetét nemkívánatos személynek nyilvánította, és felszólította, hogy a lehető leghamarabb hagyja el a dél-amerikai országot egy, a WikiLeaks portál által kiszivárogtatott diplomáciai sürgöny miatt.

Ricardo Patino külügyminiszter quitói sajtóértekezletén közölte, hogy Heather Hodges nagykövet asszonyt már hétfőn a külügyminisztériumba rendelték, és magyarázatot kértek tőle a kifogásolt diplomáciai távirattal kapcsolatban.

A 2009. július 10-i keltezésű sürgönyben a nagykövet azt írta, hogy Rafael Correa elnök annak ellenére Jaime Aquilino Hortado tábornokot nevezte ki országos rendőrfőkapitánynak, hogy tudott annak korrupt ügyleteiről. A tábornok 2008 áprilisa és 2009 júniusa között állt az ecuadori rendőrség élén. A nagykövet a sürgönyben javasolta, hogy vonják meg a tábornoktól amerikai vízumát.

A távirat szerint Jaime Hortado a rendőrfőkapitány tisztségét zsarolásra, sikkasztásra, embercsempészés fedezésére, korrupt rendőrök elleni hivatali vizsgálat elszabotálására használta fel. Ismert és széles körű a rendőrtisztek között a korrupció, és annál erősebb, minél magasabb a hatalom szintje – írta Heather Hodges.

A külügyminiszter szavai szerint a nagykövet teljességgel elégtelen választ adott kérdéseikre. Kiemelte, hogy az ecuadori államfőt felháborították a sürgönyben foglalt állítások.
Az ecuadori külügyminisztérium ugyanakkor annak a reményének adott hangot, hogy a nagykövet visszahívásának követelése nem fogja csorbítani a két ország “szívélyes kapcsolatait”.
Ecuador a múlt év végén még javasolta, hogy Julian Assange telepedjen le Ecuadorban, Rafael Correa elnök azonban később visszakozott, arra hivatkozva, hogy a WikiLeaks alapítója megsértette az amerikai törvényeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik