Nagyvilág

Bevették a hatalmához ragaszkodó elnök rezidenciáját

Az elefántcsontparti elnökválasztás győztese, Alassane Ouattara erői bevették Abidjanban a hatalmától megválni nem akaró volt elnök rezidenciáját.

Patrick Achi, Ouattara kormányának szóvivője hozzátette: nem tudja, hogy Laurent Gbagbo a rezidencián tartózkodott-e annak elfoglalásakor. Közlését azonban független forrás nem erősítette meg, és a Gbagbóhoz hű katonaság egyik meg nem nevezett tagja tagadta a szóvivő állítását.

Jelenleg 1900 külföldi tartózkodik az elefántcsontparti francia erők (Licorne) abidjani támaszpontján (Port Bouet), miközben 447 külföldit már elszállítottak az országból Szenegálba, illetve Togóba – közölte Frédéric Daguillon, a Licorne szóvivője. A francia erők hétfő reggel kezdték összegyűjteni a bázison főleg az országban élő francia állampolgárokat.

Az Európai Unió támogatja az elefántcsontparti ENSZ-misszió fellépését a polgári lakosság megvédésére és Laurent Gbagbo ellen – közölte Herman Van Rompuy, az EU elnöke, miután hétfő este Brüsszelben találkozott Jean Pinggel, az Afrikai Unió Bizottságának elnökével.

Barack Obama amerikai elnök ismételten lemondásra szólította fel Laurent Gbagbót, Elefántcsontpart választáson megbukott elnökét – közölte helyi idő szerint hétfőn a Fehér Ház. Az amerikai és a gaboni államfő kifejezte aggodalmát az elefántcsontparti helyzettel kapcsolatban, és egyetértett abban, hogy az ott kialakult helyzetnek “amint csak lehetséges”, véget kell vetni.

Gbagbo mégis tárgyal?

Laurent Gbagbo “állítólag a megadásról tárgyal” hétfő óta – jelentette ki kedden a Radio France Internationale (RFI) rádióban Ally Coulibaly, akit a választást megnyerő Alassane Ouattara országa párizsi nagykövetévé nevezett ki.

“Úgy gondolom, Laurent Gbagbo jelenleg életben van. Úgy értesültem, hogy tárgyal a megadásról” – mondta a diplomata, de hozzátette, hogy sok a híresztelés, és “nem akarok rálicitálni a hamis információkra”. Úgy vélekedett, hogy Gbagbónak “még nem késő” tárgyalnia.

Coulibaly, a nemzetközi közösség által Elefántcsontpart új államfőjének elismert Ouattara régi és közeli tanácsadója hozzátette: nem tudja, milyen csatornán keresztül folynak az állítólagos tárgyalások, és részt vesz-e azokban közvetítő.

AJÁNLOTT LINKEK:

Végső támadás az eleféntcsontparti elnök ellen (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik