Nagyvilág

7,5 milliószoros az óceánba folyó víz radioaktivitása

A japán Fukusima-1 atomerőmű 2-es reaktorából a Csendes-óceánba szivárgó víz jód-131-es izotóp tartalma az országban megszabott határérték 7,5 milliószorosa.

Mindezt az erőművet üzemeltető vállalat közölte kedden. A Tepco az április 2-án vett minták vizsgálata alapján közölte: a jód-131-es izotóp koncentrációja a vízben köbcentiméterenként 300 ezer becquerel.

Szakértők szerint a sugárzás gyorsan szétoszlik az óceánban, de nem tudni, hogy a nagy mennyiségű sugárszennyezésnek milyen hatása lesz.

Jelenleg is szivárog a víz az óceánba az atomerőmű kábelcsatornáján keresztül, a feltételezések szerint a kábelcsatorna falán keletkezett résen, vagy az alatta lévő kőfalazat résein át. Az erőmű dolgozói megkezdték lyukak fúrását a falazatba, hogy tömítőanyagok beöntésével elzárják a kövek közötti réseket.

Kedden folytatódott a 11,5 ezer tonna enyhén sugárszennyezett víz tengerbe eresztése. A Tepco által hétfőn megkezdett és öt napra tervezett műveletre azért van szükség, hogy a megsérült reaktorokban – különösen a kettes számúban – felgyülemlett erősen radioaktív víz kiszivattyúzásához kiürítsék a tartályokat.

AJÁNLOTT LINKEK:

“A földrengésekre nem lehet tankönyvekből felkészülni” (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik