Nagyvilág

Westerwelle: sikeres az eddigi magyar elnökség

Rendkívül sikeresnek értékelte a magyar európai uniós elnökség első három hónapját a német külügyminiszter.

Guido Westerwelle – aki hétfőn Berlinben Martonyi János külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket – a tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten úgy értékelte, hogy Európa nagyot lépett előre a magyar elnökség első félidejében.
A külügyminiszter kiemelte, hogy elnöki minőségében Magyarország különösen fontos szerepet játszott az euró stabilizálását célzó döntések meghozatalában.

Mindezzel összefüggésben Westerwelle köszönetet mondott a konstruktív magyar szerepvállalásért. A német külügyminiszter elmondta, hogy magyar kollégájával több más kérdésben is véleményt cseréltek, így a többi között a magyar médiatörvényről, valamint az alkotmányozás folyamatáról. Ezekről a kérdésekről rendszeres a konzultáció – emlékeztetett Westerwelle.

Az MTI kérdésére válaszolva a német külügyminiszter elmondta: a magyar uniós elnökség második félidejétől Németország azt várja, hogy segítse az euró és általánosságban Európa stabilizálását, illetve versenyképességét célzó, az elmúlt hónapokban hozott döntések megvalósítását. Ezeket a döntéseket át kell ültetni a gyakorlatba – fogalmazott Westerwelle, mindezt igen nagy feladatnak nevezve.

A német külügyminiszter szerint a magyar uniós elnökségnek még rendkívül sok a teendője. Ezzel összefüggésben kiemelte a romák integrációjának kérdését és a Duna-stratégiát. Utalt arra, hogy Európa rendkívüli kihívások előtt áll. Mindennek fényében a magyar elnökség eddigi eredményei különösen jelentősek, amit a német kormány határozottan elismer – fogalmazott az MTI-nek Guido Westerwelle.

Martonyi János a sajtóértekezleten azt emelte ki, hogy a kétoldalú kapcsolatok – beleértve a gazdasági kapcsolatokat is – nagyon jól fejlődnek. A külügyminiszter szerint voltak és vannak is viták – például az válságadó kérdésében -, ugyanakkor éppen ezekben az időkben olyan óriási német befektetések veszik kezdetüket Magyarországon, amelyek jelentős mértékben segítik majd az ország gazdasági növekedését.

A magyar kormány nevében Martonyi János köszönetet mondott a német partnereknek azért a segítségért, amelyet Németország – és a többi között személyesen Westerwelle külügyminiszter – az uniós elnöki teendők ellátásához Magyarországnak nyújtott. Ez a segítség jelentős tényezője volt annak, hogy az elnökség első három hónapja meglehetősen jó eredménnyel zárult – értékelte a magyar külügyminiszter, aki az eredmények kapcsán nem egyik vagy másik tagállamot, hanem mindenekelőtt egész Európát említette.

A magyar iniszter szerint a március utolsó hetében tartott uniós csúcstalálkozó történelmi jelentőségű esemény volt. Ennek kapcsán az európai gazdasági csomag elfogadását rendkívül fontos eredménynek nevezte. Ebben voltak olyan elemek, amelyeket Németország kezdeményezett, és voltak olyanok, amelyekben a magyar elnökségnek volt fontos szerepe – fogalmazott Martonyi János, utalva az euró stabilizálását célzó jogszabályokkal kapcsolatos megállapodásra.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség előtt az elkövetkező három hónapban nagyon nagy feladatok állnak. Ezzel összefüggésben utalt az említett hatos jogszabálycsomag megvalósításával kapcsolatos további lépésekre, Duna-stratégia, valamint a romák integrációjával kapcsolatos keretstratégia elfogadására, valamint a Horvátország csatlakozásának segítésével kapcsolatos uniós teendőkre.
A magyar külügyminiszter elmondta, hogy német kollégájával megvitatták az észak-afrikai, illetve a líbiai helyzetet. Egyetértettek abban, hogy a közelmúltban tartott londoni konferencia konstruktív eredménnyel zárult. Az Európai Uniónak – mint fogalmazott – a jelenlegi helyzetet, illetve a jövőt illetően megvannak a maga “testhez álló” feladatai. Martonyi János hangsúlyozta: soros uniós elnöki minőségében a magyar kormány mindent meg kíván tenni a humanitárius segítségnyújtás területén, valamint a politikai megoldás keresésében.

Egynapos berlini látogatása során a magyar külügyminiszter találkozott Christoph Heusgennel, Angela Merkel kancellár kül-és biztonságpolitikai főtanácsadójával. Eszmecserét folytatott a német tartományok Európa-ügyi minisztereivel és államtitkáraival, továbbá a Bundestag, a törvényhozás alsóháza európai uniós parlamenti csoportjának tagjaival is.
A transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó Aspen Intézet és a berlini magyar nagykövetség szervezésében tartott esti előadásában Martonyi János a magyar uniós elnökség mottójának tekintett erős Európa kapcsán a kohéziós-, az agrár- és az energiapolitika fontosságát emelte ki. Az Európai Unió előtt álló külpolitikai feladatokról szólva a többi között fontosnak nevezte a szabadságért és a demokráciáért, az alapvető jogokért küzdő észak-afrikai országok, illetve népek humanitárius, valamint gazdasági megsegítését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik