Nagyvilág

A világörökség részévé válhat Torockó

A Nógrád megyei világörökségi Hollókő támogatja, hogy az erdélyi Torockó a világörökség része legyen, méghozzá úgy, hogy Torockó Hollókő társított partnereként szerepelne az UNESCO listáján; erről Magyarország és Románia vezetőinek kell megegyezniük.

Szabó Csaba (Fidesz), Hollókő polgármestere az MTI-nek hétfőn elmondta: Kelemen Hunor, a román kormány kulturális minisztere kezdeményezett tárgyalásokat arról, hogy Torockó Hollókő mellett, társított partnerként kapjon helyet az UNESCO Világörökségi Listáján, a Nógrád megyei falu pedig támogatja az elképzelést.

Szabó Csaba kifejtette: az erdélyi magyarlakta falu 1999-ben Europa Nostra-díjat kapott a 138 hagyományos házból álló, egyedi népi együttes helyreállításáért, de európai településnek már nehéz világörökségi címet szereznie, mert az európai helyszínek túlsúlyba kerültek Afrika és Ázsia rovására. Hollókő polgármestere úgy fogalmazott: elkötelezettek vagyunk a magyarok iránt, és ha ezen múlik, mi mindenképpen támogatjuk az elképzelést. Eddig nem volt kapcsolat a két falu között, de a tavasz végéig megállapodnak a világörökségi együttműködés szándékáról – közölte.

Hollókőn és Torockón is az ismert műemlékvédelmi szakember, Román András kezdte el a megóvásokat – emlékeztetett
Az erdélyi Torockót világviszonylatban híressé teszik jellegzetes házai és népviselete, valamint Székelykő. Az 1130 méteres szikla sajátos alakjának köszönhetően Torockón kétszer kel fel a nap. Erről a jelenségről Jókai Mór írt Egy az Isten című regényében. Torockón a nap korán reggel megjelenik az égbolton, majd elbújik a Székelykő mögé, és csak később emelkedik olyan magasra, hogy bevilágítsa az egész falut.

A UNESCO keretén belül működő Világörökségi Bizottság (World Heritage Committee) 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökségi Listára. Hollókő azzal tett eleget a feltételeknek, hogy sikerült eredeti állapotában megőriznie a XVII-XVIII. században kialakított településformát, és mindmáig élő, lakott település.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik