Nagyvilág

Tripoli a harcok befejezését akarja

Líbia a harcok befejezését akarja - közölte Abdelati el-Obeidi líbiai külügyminiszter-helyettes, Kadhafi megbízottja Athénban.

A görög külügyminiszter, Dimitrisz Drucasz azt írta a találkozó után: “A líbiai küldött szavai szerint a tripoli hatóságok megoldást akarnak a válságra. Komoly erőfeszítéseket kell tenni a térségbeli béke és stabilitás megteremtésére. Mi megismételtük a nemzetközi közösség egyértelmű üzenetét, ami az ENSZ határozatainak maradéktalan tiszteletben tartása és alkalmazása, azonnali tűzszünet, az erőszak- és háborús cselekmények leállítása, különösen azoké, amelyeket a líbiai polgári lakosság ellen követnek el.”

“Görögország fontos szerepet játszhat a politikai megoldás megtalálásában” – mondta egy meg nem nevezett kormányzati forrás. A líbiai külügyminiszter közölte azt is, hogy Görögországból Törökországba és Máltára utazik tovább.

Kadhafi fiai elmozdítanák apjukat

Moammer Kadhafi két fia megoldást javasol a líbiai konfliktus rendezésére, amelynek értelmében apjukat kitennék a hatalomból, hogy megnyissák az utat egy alkotmányos demokrácia megteremtése előtt – közölte egy diplomata és egy líbiai tisztviselő vasárnap.

A The New York Times internetes oldalán vasárnap közölte az értesülést. A terv szerint Kadhafi második legidősebb fia, Szaif al-Iszlám vezényelné az átmenetet. A Kadhafit támadó ellenzéki erők, valamint az őket támogató Egyesült Államok és az európai hatalmak ugyanakkor a 40 éve hatalmon lévő vezető rendszerének sokkal radikálisabb leváltását sürgetik. Egyelőre nem világos, hogy a 68 éves Kadhafi mennyire áll ki két fia indítványa mellett, bár egy, a fiaihoz közelálló személy azt mondta, hogy az apa úgy tűnik, hajlandó elfogadni azt.

A líbiai felkelők elutasították Kadhafi két fiának állítólagos ajánlatát, amely szerint apjuk távozna a hatalomból, hogy megnyissa az utat a demokráciába való átmenet előtt. “Az Átmeneti Nemzeti Tanács teljes egészében elutasítja ezt az elgondolást” – tudatta szóvivője útján a líbiai felkelők által létrehozott vezető testület. “Kadhafinak és fiainak távozniuk kell, csak ezután kezdődhet bármilyen diplomáciai tárgyalás” – mondta a szóvivő. “Hogyan lehetne úgy tárgyalni, hogy fegyvert szegeznek ránk?” – tette föl a kérdést.

Hétfőig maradnak

Az Egyesült Államok eleget tett a NATO kérésének, és 48 órával, hétfő estig meghosszabbította azt az időszakot, ameddig amerikai gépek a NATO kötelékében részt vesznek a líbiai kormányhadsereg elleni támadásokban.

A washingtoni kormány csütörtök este jelentette be, hogy az amerikai gépek csak szombatig bombáznak, kivéve, ha a NATO vezetése kifejezetten kéri a részvételüket, és ezt Washingtonban jóváhagyják. A NATO szóvivője szerint “az utóbbi napok rossz időjárási viszonyai miatt” kérte a kétnapos hosszabbítást. Egy magas rangú amerikai katonai tisztségviselő közölte, hogy a múlt héten egy hatalmas felhő akadályozta a repülést Líbia felett. Kadhafi erői ezt használták ki, és vissza tudtak foglalni több várost a felkelőktől.

Azzal kapcsolatban, hogy amerikai és egyiptomi kommandósok képeznék ki a líbiai felkelőket egy kelet-líbiai titkos gyakorlótéren, a legkorszerűbb, hőérzékelővel ellátott rakéták kezelésére oktatnák, és felfegyvereznék őket, az amerikai kongresszus több tagja óvatosságra intett. Mike Rogers republikánus párti képviselő, a hírszerzési bizottság elnöke például azt mondta: lehetnek al-Kaida-tagok is a felkelők között. Rogers viszont arra is figyelmeztetett, hogy várni sem szabad sokáig, mert fennáll a veszélye annak, hogy Kadhafi szélsőséges eszközöket, például vegyi fegyvert vet be.

Újabb harcok és sebesültek

Francia harci gépek a hét végén is megsemmisítették a líbiai kormányerők több páncélozott harcjárművét a tengerparti Rász-el-Unúf, valamint Szirt térségében. Franciaország mintegy 40 harci géppel vesz részt a líbiai NATO-hadműveletben.

Vasárnap délután a líbiai kormányerők által ostromlott, Tripolitól 200 kilométerre keletre lévő Miszrátából 60 sebesülttel a fedélzetén elindult egy hajó, amelyet az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi humanitárius szervezet bérel – közölte az MSF egyik képviselője. A hajó 11 orvossal és hat tonnányi egészségügyi felszereléssel a fedélzetén szombat este indult el Tunéziából, és vasárnap reggelre ért Miszrátába. Sikeresen elhagyta a várost, és várják vissza Tunéziába – mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő. Ugyancsak vasárnap egy török hajó is kimenekített 250 sebesültet Miszrátából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik