Nagyvilág

Több tonna sugárfertőzött vizet engednek a tengerbe

A tengerbe eresztenek 11,5 ezer tonna sugárfertőzött vizet a megsérült japán atomerőműből - jelentette be hétfőn az erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco.

A megengedett határértéknél mintegy százszor nagyobb radioaktivitással rendelkező vizet várhatóan keddtől kezdik beereszteni a tengerbe, hogy felgyorsítsák az atomerőműnél folyó munkálatokat. A Tepco szóvivője hangsúlyozta, hogy “enyhén” szennyezett vízről van szó, amely az atomerőmű különböző pontjain gyülemlett fel, így a reaktormagok környékén is. A radioaktív víz akadályozta a kármentesítési munkálatokat a Fukusima-1 atomerőműben.

Mégsem sikerült megtalálni a radioaktív víz szivárgásának a forrását a megsérült fukusimai atomerőműben – közölte korábban Edano Jukio japán kormányszóvivő.

Szombaton derült fény arra, hogy egy kábelcsatornán át, egy húsz centiméteres lyukon keresztül sugárszennyezett víz jut a tengerbe. Azt feltételezték, hogy a szennyezett víz a kettes reaktorból származik, ezért 13 kilogramm festékporral színezték el a reaktorba táplált hűtővizet.

Az elszíneződés azonban nem jelent meg a kábelcsatornából kifolyó vízben, vagyis a korábbi feltételezésekkel ellentétben továbbra sem ismert a szennyezett víz forrása. A repedést betonnal, majd különleges műanyagporral próbálták betömni, de nem jártak sikerrel. Most egy különleges pajzzsal próbálják elzárni a szivárgást.

A tengerbe szivárgó víz ugyanakkor nem ártalmas az egészségre – közölte a Reuters a japán atombiztonsági ügynökség hétfői bejelentésére hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik