Nagyvilág

Négymillió spanyol munkanélküli

Spanyolországban újabb csúcsra nőtt a munkanélküliség márciusban, az elhúzódó gazdasági válsággal küszködő 40 milliós országban 4,3 millióan voltak állás nélkül.

Márciusban már az egymást követő nyolcadik hónapban nőtt a munkanélküliség, februárhoz viszonyítva 0,8 százalékkal, azaz 34 406 fővel. A gazdasági válság elhúzódását a szolgáltatási szektor szenvedte meg leginkább, itt volt a legtöbb elbocsátás: az ország gazdasági teljesítményének 70 százalékát adó ágazatban 14 836-tal, 0,6 százalékkal nőtt az állás nélkül lévők száma. Ugyanakkor a válságban leginkább meggyengült építőiparban 4,4 százalékkal csökkent a munkanélküliség márciusban, némi stabilizálódást sejtetve.

Az Európai Unió tagországai közül Spanyolországban a legnagyobb a munkanélküliség, februárban meghaladta a 20 százalékot, ami több mint kétszerese az uniós átlagnak. A kormány a gazdaság rendbetételét célzó törekvései ellenére nem számít arra, hogy az idén nőni fog a foglalkoztatottság, ez inkább az év végén, a jövő év elején várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik