Nagyvilág

Feljelentették Kaczynskit

Perlik a sziléziai autonómia-törekvéseket bíráló lengyel ellenzéki vezetőt, Jaroslaw Kaczynskit. A Polgári Platform (PO) nevű kormánypárt frakcióvezetője, Tomasz Tomczykiewicz hétfőn Varsóban bejelentette, hogy a feljelentést tíz PO-képviselő írta alá.

“Bennünket, sziléziaiakat ötödik hadoszlopként bélyegeztek meg” – mondta Tomczykiewicz.
Az érintett képviselők azt vetik az egykori kormányfő szemére, hogy egy programadó írásban úgy vélte: a sziléziai nemzetre való hivatkozás “kísérlet az elhatárolódásra a lengyelségtől”.
Kaczynski szerint a hivatkozás a sziléziai nemzetre valójában “Németország választásának álcázása”. Tomczykiewicz a jobboldali konzervatív politikus szavait egy népcsoport “megcsúfolásának” tekinti.

A Szilézia Autonómiájáért Mozgalom (RAS) évek óta a dél-lengyelországi körzet nagyobb önállóságáért küzd, amiben Kaczynski Jog és Igazságosság (PiS) pártja a nemzetállam egységét veszélyeztető tényezőt lát. Jerzy Gorzelik, a RAS vezetője szerint Kaczynski politikai mottója az, hogy “Lengyelország csak a lengyeleké”.

A kilenc esztendővel ezelőtti népszámláláskor 173 ezer ember vallotta magát sziléziai nemzetiségűnek. Gorzelik azt várja, hogy a múlt héten kezdődött népszámlálás során ez a szám megduplázódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik