Nagyvilág

Elégedetlen a magyar elnökséggel az Amnesty

Nem meggyőző az uniós magyar elnökség teljesítménye az emberi jogok terén - véli az Amnesty International.

A nemzetközi szervezet hiányolja a romák szegregációja elleni intézkedéseket, illetve felróják a szólásszabadságot fenyegető új médiatörvényt. Az Amnesty International csalódott az emberi jogok kapcsán Magyarország eddigi, uniós elnöki teljesítményével. Meglátásuk szerint több alkalommal is elmaradt vállalásaitól, miszerint egy emberibb uniót igyekszik építeni.

A szervezet Európai Intézmények Irodájának vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarország többször is reflektorfénybe került az emberi jogok megsértése miatt. Itt példaként említette a homoszexuálisok jogait korlátozó új alkotmánytervezetet, a roma közösségek szélsőségek általi zaklatását, illetve a szólásszabadságot fenyegető új médiatörvényt. Meglátása szerint Magyarország aligha nevezhető az unió mintaországának az emberi jogok tiszteletben tartása terén.

Az Uniót érintő kérdések közül is többet kritikával illet az Amnesty International. Így például a menedékjoggal és bevándorlással kapcsolatos ügyekben tapasztalt tétlenséget, illetve azt, hogy nem segítette elő a romák szegregációja elleni uniós szintű intézkedések megszületését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik