Nagyvilág

A volt agrárminiszter alakít kormányt Szíriában

A szíriai elnök Adel Szafar volt mezőgazdasági és agrárreformügyi minisztert bízta meg kormányalakítással vasárnap aláírt rendeletében.

A 11 éve hatalmon lévő szíriai államfő, Bassár el-Aszad még kedden, március 29-én menesztette kormányát, miután március közepén több városban nagy kormányellenes tüntetések voltak, amelyeket a biztonsági erők vérbe fojtottak, de a kedélyek azóta sem csillapodtak teljesen.

Bassár el-Aszad elnök szerdán, a megmozdulások kezdete óta először beszédet intézett népéhez, de csalódást okozott azoknak, akik széles körű reformok bejelentését – többek között az 1963 óta érvényben lévő, az ellenzéki hangok elfojtására használt szükségállapot eltörlését – várták tőle. A szíriai elnök szerint ugyanis országa számára fontosabb a stabilitás, mint a politikai reformok, és az utóbbiak amúgy sem függhetnek olyan átmeneti külső tényezőktől, mint a térség forrongása. Az elnök azt állította, hogy “kis csoport összeesküvő akar zűrzavart kelteni Szíriában”. Aszad utalt ugyan a szükségállapot feloldására, de csak mint hosszabb távú reformok részelemére.

Az elnök csütörtökön utasítást adott egy olyan bizottság felállítására, amely megszövegezné a szükségállapotot kiváltó terrorizmusellenes törvényt. Aszad bírálói ezt elutasítják, mondván hogy az állami szerveket nagyrészt olyan jogosítványokkal ruházná fel, mint a szükségállapot.

A vasárnap kormányalakítással megbízott volt mezőgazdasági miniszter Adel Safar 58 éves, Franciaországban szerezte meg doktorátusát, s a damaszkuszi egyetem dékánja is volt 1997-2000 között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik