Nagyvilág

Pakisztán – Merénylet a szúfi szentélyben, 41 halott

Egy közép-pakisztáni szunnita szentélynél elkövetett öngyilkos merényletben negyvenegyen vesztették életüket - jelentette a Geo televízió helyi rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Több mint százan megsérültek, amikor a Dera Ghazi Khan városban, a 13. századi szent, Ahmed Szultan síremlékénél, a mauzóleum belső udvarában robbanás történt. A rendőrség szerint a két öngyilkos merénylő által okozott robbanás idején több ezren voltak a szúfi szentélyben. A mentést koordináló Natik Hajat megerősítette mind a halottak, mind a sérültek számát. A későbbiekben a Reuters brit hírügynökségnek telefonon egy tálib szóvivő elmondta, hogy tagjaik követték el az öngyilkos merényleteket és 41-re tette a halottak és 65-re a sérültek számát.

“Embereink hajtották végre ezeket a támadásokat és még többet követünk el megtorlásul a népünk ellen északnyugaton folyó hadműveletekért” – mondta Ahszanullah Ahszan szóvivő.

Azt egyelőre nem tudni, ki a felelős a támadásért, de az al-Kaida terrorszervezethez köthető tálib fegyveresek követtek már el hasonló merényleteket az országban. Pakisztánban gyakran merényletek célpontjai a szúfi hívők. Radikális csoportok, mint a tálibok, elutasítják a dél-ázsiai országokban elterjedt iszlám értelmezést, mert bálványimádásnak tartják a szúfi szenteknek emelt szentélyeket. A szúfizmus az iszlám misztika hiedelem- és szokásrendszere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik