Nagyvilág

Nincs tűzszünet – véres harcok dúlnak Líbiában

Brega városáért már egy hete elkeseredett harc folyik, de máshol is véres ütközetek zajlanak.

A 190 kilométerre nyugatra Bengázitól, a felkelők “fővárosától” lévő tengerparti Brega fontos olajterminál. A szemben álló felek már egy hete harcolnak, hogy végleg megvessék a lábukat a városban.

A felkelők azt állították, hogy szombaton ismét elfoglalták a kormányerők által korábban visszavett Bregát, de a vasárnapi helyszíni jelentések szerint a harcoknak még koránt sincs vége. A kormányerők – az olykor ellenőrizhetetlen hírek szerint – tartják magukat a város külső kerületeiben.

A reguláris haderő katonáinál jóval kevésbé kiképzett és még gyengébben felfegyverzett felkelőknek nagy segítséget nyújtó koalíciós légierő bombázása vasárnapra virradóra elmaradt. Harci gépek repültek át ugyan a város fölött, de nem támadtak semmit – mondta egy felkelő a Reuters helyszínen tartózkodó tudósítójának. Kadhafi katonái viszont a jelek szerint folytatták a város lövetését, mert robbanások döreje és automata fegyverek ropogása hallatszott Bregából.

A Tripoli környéki harci helyzetről érkező beszámolók szerint a kormányerő a fővárostól délnyugatra lévő hegyvidékes térséget vették tüzérségi tűz alá. Az al-Arabíja hírtelevízió jelentése szerint különösen Jafrán és Ezref városára zúdultak nagy mennyiségben tüzérségi lövedékek. A fővárostól 160 kilométerre délnyugatra lévő Zintanra harckocsikkal támadtak a kormányerők. Előbb a páncélosok heves tüzelésbe kezdtek, majd körbe vették a várost.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik